A beágyazott rendszereket is célba vette az AMD Polaris

Az új videokártyák rengeteg területen lehetnek hasznosak, kezdve a kaszinóktól, az információs központokon át egészen az orvosi képalkotó műszerekig.

A beágyazott rendszereket is célba vette az AMD Polaris

Az AMD Polaris GPU architektúrája már egy ideje elérhető az átlagfelhasználók számára, a beágyazott rendszerek szegmensébe azonban még csak most érkezett meg, természetesen az adott piac felhasználói igényeire szabott kivitelben, megfelelő terméktámogatással karöltve.

A Polaris alapú megoldások ketten vannak: az egyik az E9550, a másik pedig az E9260 – előbbi a Polaris 10-es, utóbbi pedig a Polaris 11-es GPU köré épül. GPU képességek szintjén a Radeon RX480 és a Radeon RX 460 paraméterei köszönnek vissza, órajelek és kivitel terén azonban már vannak különbségek, csak úgy, ahogy terméktámogatás szintjén is. Mivel beágyazott piacra szánt termékekről van szó, így extra felhasználói igények kielégítésére van szükség, valamint az éppen terjedőben lévő virtuális és kiterjesztett valóság által támasztott követelményeket is illik teljesíteni – ezen a téren mindkét szereplő erős versenyzőnek minősül.

Az alábbi paraméterekkel rendelkeznek a beágyazott rendszerekbe szánt újdonságok:

Az Embedded Radeon E9550-es modell csak MXM 3.0b típusú kivitelben lesz elérhető, míg az E9260-ból az MXM 3.0b típusú kártya mellett egy félmagas és félhosszú bővítőkártya is rendelkezésre áll, így a megrendelőknek lesz választási lehetőségük. Az új videokártyák közül az E9950 maximum hat kijelző kezelésére képes, míg az E9260 esetében maximum 5 kijelző egyidejű működtetésére van lehetőség, ha az MXM alapú terméket választjuk – a PCIe alapú példánynál csak 4 darab mDP kimenetet kapunk, így itt ennél több kijelző csatlakoztatásához MST Hubra is szükség lesz.

Az új videokártyák a meglévő termékpaletta kiegészítéseként érkeznek a piacra, ahol sok-sok területen jöhet jól az általuk kínált funkcionalitás, illetve teljesítmény. A Polaris GPU jóvoltából mindkét terméknél rendelkezésre áll a teljes hardveres gyorsítás a H.265-ös tartalmak kódolásához és dekódolásához, valamint a HDMI 2.0 és a DisplayPort 1.3/1.4 támogatásról sem kell lemondani – ez komoly előrelépés az előző generáció képviselőihez képest.

Az AMD az újdonságokkal a VR és AR rendszerek mellett a kaszinókat is célba veszi, ahol a megnövekedett teljesítmény jóvoltából minden eddiginél ütősebb látványvilágot kínáló gépek készülhetnek. Fontos szerepet kapnak a termékek az információs központok piacán, a kórházi rendszerekben, valamint a virtuális ruhapróbát lehetővé tevő bolti konfigurációkban is – hogy csak néhány példát említsünk.

Sokkal fontosabb, hogy az új beágyazott videokártyák teljesítményét remekül lehet használni majd az ultrahanggal dolgozó orvosi képalkotó műszerekben, ahol a diagnózis felállítását segítő képek sokkal gyorsabban, nagyobb felbontásban, jobb minőségben készülhetnek el, ez pedig mind az orvosok, mind pedig pácienseik számára óriási pozitívum. A termékeket a radiológusok is remekül használhatják, ugyanis a 4K-s felbontás és a HDR támogatás jóvoltából pontosabb kép alkotható egy-egy területről, ami segít a diagnózis felállításában, illetve az esetleges beavatkozások megtervezésében. A minimálisan invazív, azaz kis sebbel járó endoszkópos műtétek esetében ez jelentősen növeli a precizitást, így a beteg hamarabb gyógyulhat, kisebb a komplikációk esélye. Ezeken a területeken a VR és az AR támogatás is komoly szerephez juthat, hiszen az újítás jóvoltából új szintre emelkedik a CT és MRI felvételek megtekintése, ami szintén hatékonyabbá teszi a munkát, de az orvosok és a nővérek képzésében is rengeteget segíthet.

Az AMD a gépi tanulásnak is komoly szerepet szán: a technológia segítségével az elsőszintű diagnózis felállítása automatizálható, ami óriási jelentőséggel bír, hiszen komoly mértékben javíthatja az orvosok, és így a kórházak és klinikák hatásfokát, amiből a páciensek profitálhatják a legtöbbet.

Az Embedded Radeon sorozatba érkező E9260-as modellre 5 év terméktámogatást vállal az AMD, az E9550 esetében azonban már csak 3 év terméktámogatás jár, ugyanis a csúcskategóriát célzó beágyazott videokártyák szegmensében nagyobb tempóban növekednek a felhasználói igények, így a hardvert rendszerint hamarabb le kell cserélni.

Az új beágyazott videokártyák szállítása a következő negyedévben kezdődhet meg. Az E9260 már az elkövetkező hetek folyamán elérhetővé válhat, az E9550 érkezésére azonban a negyedév vége felé számíthatunk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward