Shop menü

8K UHD VIDEÓZÁSRA KÉPES APS-C SZENZOR MELLETT A FUJIFILM ÚJ FÉNYKÉPEZŐJE

A MILC mezőny egy újabb érdekes taggal bővült, ilyen videós lehetőséggel még egyetlen kamera sem szolgált korábban, és a cég fejlett stabilizátorával ez érdekes lehetőségeket vetít előre.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
8K UHD videózásra képes APS-C szenzor mellett a Fujifilm új fényképezője

A Fujifilm folyamatosan dolgozik a tükör nélküli gépek fejlesztésén, és most egy olyan MILC került elő a vállalat kalapjából X-H2 néven, ami a felbontásokkal igyekszik elbővülni a vásárlókat. Az X szériába nem volt még annyi megapixel, mint most, és a vállalat gondoskodott arról, hogy a hatalmas felbontást ne csak fotózásra lehessen használni.

Az X-H2 egy 40,2 megapixeles felbontással rendelkező, APS-C formátumú X-Trans érzékelőt használó fényképező lett. Maga az 50 megapixel közeli felbontás ma már nem meglepő a fényképezők körében, de a nagyobb felbontással rendelkező gépekben általában Full Frame vagy Medium Format szenzorok vannak, ezekhez képest az APS-C azért lényegesen kisebb. De a Fujifilm elmondása szerint nem kell attól tartani, hogy ez a képminőség rovására menne, a szenzor mellett ugyanis számos egyedi algoritmus dolgozik majd azon, hogy a zajszint például minimális legyen.

Galéria megnyitása

Minimum ISO 125 lesz alkalmazható, ami egészen biztos, hogy még alacsony zajjal jár majd együtt, itt inkább az lesz a kérdéses, hogy az ISO emelését miként fogja tolerálni. Mindenestre a cég szerint „megdöbbentő” képminőségre lehet számítani. Az egészen biztos, hogy a tempóban nem lesz hiba, nagyon erős lehet a gépben dolgozó lapka. Ahogy azt a cím előre vetítette, van például 8K videózás, de még mielőtt arra rátérnénk, elmondhatjuk, hogy itt az elektronikus zárral már 1/180 000 lehet a zársebesség, ami szinte hihetetlennek hangzik.

Galéria megnyitása

A X-H2 ugyebár eleve 40,2 megapixellel dolgozik, de akkor sincs gond, ha ezt valaki kevesli. Képes arra a fényképező, hogy a beépített szenzoreltolásos stabilizátort kihasználva 20 képet készítsen álló helyzetben, és ezeket összedolgozva létrehozzon egy szuperrészletes, 160 megapixeles felvételt. Az ilyen fotók már nagyra nőhetnek, éppen ezért támogatja a készülék a HEIF formátum használatát, ami 30 százalékkal kisebb fájlméret elérését teszi lehetővé a JPEG-hez képest, méghozzá 10 bites támogatás mellett.

Galéria megnyitása

APS-C szenzor mellett videózni már jó minőségben lehet, a Fujifilm pedig a világon elsőként megvalósította ilyen formátumon a 8K Ultra HD támogatást is. Az X-H2 30 FPS-es sebességgel képes videót rögzíteni 10 bit támogatás és 4:2:2 színmintavételezés mellett. Nem okoz gondot számára az Apple ProRes 422 HQ támogatás sem, de lehetne még sorolni, hogy milyen további kodekekkel boldogul. Az egyetlen negatívum, hogy szünet nélkül „csak” 30 percet lehet felvenni. Ez nem azért van, hogy ne melegedjen túl a kamera, inkább a keletkező fájlok mérete jelenti a problémát. Akár 720 Mbps-os sávszélesség is előfordulhat itt.

Galéria megnyitása

Ha valaki egy online bejelentkezést szeretne a X-H2-vel megoldani, akkor sem fog zavarba jönni a gépezet. Az USB-C csatlakozási lehetőséget kihasználva be lehet majd fogni webkamerának is. Ilyenkor viszont be kell érni 4K Ultra HD @ 30 FPS minőséggel. Normál esetben a 4K videózást magasabb mintavételezéssel fogja tovább javítani a készülék, szóval akkor is kihasználja majd a jobb hardveres adottságait, ha erre éppen nem feltétlenül lenne szükség.

Galéria megnyitása

A készülék vázba épített stabilizátora remek társ lesz a sima videók készítésében. Ezen a téren a Fujifilm jó munkát végez, és az automatikus fókuszálási rendszere is nagyon pontos és hatékony lesz, így a videósok számára különösen kedvelt lehet. A vállalat azt mondja, hogy a készülék AF rendszere még gépi tanulásra is képes, ezáltal céltárgyak rendkívül széles választékát tudja majd „felsimerni” és folyamatosan követni, ameddig képben maradnak. Jöhet autó, madár, macska, repülő, vonat, a Fujifilm igyekezni fog megfelelő helyen tartani az élességet.

Nem volt mér szó arról, hogy a sorozatképnél mit tud, de ez is fontos lehet néhányaknak, egy másodperc alatt 15 felvételt készíthet a maximális felbontásával, RAW formátumban mentve, mechanikus zárat használva – elektronikus zárral 20 kép/mp is elérhető. A kereső 5,76 millió képpontos a Fujifilm elmondása szerint, a külső képernyő pedig 1,62 millió pixeles felbontású, és IPS technológiás, hogy minden szögből jól látható legyen. A keresőről még ezt el kell mondani, hogy 120 Hz-es, hogy a mozgásokat jobban visszaadja.

Galéria megnyitása

Hóban, fagyban, esőben forróságban egyaránt lehet majd használni a készüléket, időjárásálló a váz, számos szigetelési ponttal ellátva. Két kártyát kezel az X-H2, lehet bele tolni CFexpress Type B és UHS-II SD kártyát egyaránt, hogy a kapacitással és a sebességgel se legyen gond. Támogatja az eszköz a LAN adapter használatát, lehet majd rá tenni plusz hűtőt, fájlokat pedig Wi-Fi-n is képes lesz mozgatni. Az akkumulátor pedig 680 fénykép elkészítéséhez elegendő energiát fog biztostani.

Galéria megnyitása

A Fujifilm X-H2 kamera 2000 dollárba fog kerülni kereken, szóval nem egy olcsó mulatság, de ehhez az árhoz képest igazából még sokat is ígér. Az alap objektívvel (XF 16-80mm f/4 R OIS) persze már egy kicsit többet fog kerülni, úgy már 2500 dollárért kelleti majd a bájait a csomag.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére