7 colos paneleket mutatott be a JDI

A Japan Display egy 2560 x 1600-as felbontású, és egy kiemelkedő fényerejű kijelzőt mutatott be azonos méretben.

7 colos paneleket mutatott be a JDI

A 2011-ben alakult Japan Display konzorciumot többek között olyan tagok alkotják, mint a Sony, a Toshiba, vagy a Hitachi, így szakértelemben nincs hiány, és ez az új termékeken is jól látszik. A JDI a SID Display rendezvényen 7 hüvelykes újdonságokat mutatott be, melyek azonnal elnyerték a közönség tetszését.

Először lássuk, hogy milyen paraméterekkel rendelkezik az a panel, amit a pixelsűrűségre hegyeztek ki a mérnökök a tervezés során. Ez a 7 colos, LTPS IPS technológiával dolgozó megoldás 2560 x 1600 képpontnak (WQXGA) ad otthont, vagyis egyetlen hüvelykre több mint 430 pixel jut. Mivel egy kisméretű táblagépekbe szánt termékről van szó, így az átlagos használati távolsága nagyjából 40-50 centiméter lehet, ez azonban annyira éles képpel szolgál, hogy még 20 cm-es távolságból is teljesen egybefüggőnek látja az egészséges emberi szem. A Japan Display ezen kijelzője 160 fokos betekintési szögeket kínál, ami elsőre talán nem is tűnik olyan kiemelkedőnek, de fontos leszögezni, hogy ez az érték azt jelzi, hogy ilyenkor még semmilyen nemű torzítás nem észlelhető a képen. A kontrasztaránya 2200:1, és az NTSC színpaletta 70 százalékát fedi le ez a panel.

A megoldás a WhiteMagic technológiával indul bevetésre, amivel először az Xperia P okostelefon esetében találkozhattak az érdeklődők mindössze 4 colos méretben. Ennek a lényege abban rejlik, hogy a megszokott RGB alpixelek mellett bevetésre került egy fehér pont is, tehát ez RGBW alpixel-elrendezést vonultat fel. Ebből fakadóan azonos körülmények mellett kisebb energiabefektetéssel érhető el a hagyományos LCD kijelzőkéhez hasonló fényerő, ami jobb üzemidőt szülhet, ha pedig a fényviszonyok megkívánják (pl. napsütés), egészen jó fényerőt tud kipréselni magából (500 nit). Ráadásul a korábbi WhiteMagic megjelenítőhöz képest itt a technológián belül is sikerült némi előrelépést elérni. A vállalat elmondása alapján további 20 százalékos javulással lehet számolni a korábban látottakhoz képest.

A másik modell esetében a JDI mérnökei ismételten a WhiteMagic technológia mellett tették le a voksukat, ám itt az előbbinél is nagyobb szerepe lesz ennek, ugyanis itt direkt a magas fényerő elérésére utaztak rá. A végeredmény egészen lenyűgöző lett, ugyanis sikerült felmenniük az 1000 nites értékig. Ez nagyjából annyit tesz, hogy akkor is tökéletesen olvasható lesz a megjelenítő tartalma, ha a tűző nap közvetlenül a rásüt. Itt olyannyira jól működik az RGBW alpixel-struktúra, hogy a mezei LCD mellé téve akár 40 százalékkal kevesebb energiával is beéri a panel azonos fényerőnél. Ennél a terméknél már „csak” Full HD felontást (1920 x 1200) alkalmaztak, ám az igazsághoz hozzátartozik, hogy még ez is 323 PPI-s pixelsűrűséget jelent 7 hüvelyken, mely bőven beleesik a „Retina kijelző” fogalmába. Ez is LTPS IPS technológiával indul harcba, ám már csak 1800:1 kontrasztot tud felmutatni.

A JDI arról egyik esetben sem nyilatkozott, hogy miként áll ezeknek a fejlesztése, így arra sem igazán tudunk következtetni, hogy mikor köszönhetnek majd vissza egy kész táblagép előlapjáról.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward