64 bites chipen dolgozik a Marvell (is)

A Marvell sem szeretne lemaradni a 64 bites vonatról, és ennek megfelelően be is mutatta az első ilyen termékét.

64 bites chipen dolgozik a Marvell (is)

A Marvell a mobiltelefonos központi chipek tekintetében csak a másodvonalat erősíti jelenleg, de ezen a jövőben változtatnának. Ahhoz viszont, hogy előrébb lépjenek a ranglétrán, meggyőző termékeket kell felmutatniuk, és ennek megfelelően elő is álltak egy egészen ígéretesnek tűnő, 64 bites konfigurációval.

Akárcsak a legtöbb előzetesen beharangozott 64 bites megoldás, a Marvell SoC-je is az ARM által tervezett Cortex-A53 magokat fogja használatba venni. Egyetlen megoldás ismert eddig, mely nem ezt az ARM magot vette kölcsön, mégpedig az Apple A7, ami tavaly elsőként hozott el okostelefonba 64 bites processzormagokat.

A Marvell Armada család legújabb tagja a PXA1928 nevet viseli. Ez a chip az alsóközép- és középkategóriás mobiltelefonokat fogja megcélozni a vállalat tervei szerint. A szóban forgó lapka négy darab Cortex-A53 processzormagot fog tartalmazni, az viszont még a jövő zenéje, hogy az ARMv8-as egységek milyen órajelen üzemelhetnek (a jelenlegi előjelzések 1,5 GHz-et valószínűsítenek). Az integrált grafikus feldolgozó szerepében egy Vivante GC5000 található majd, amivel kapcsolatosan azért lehetnek támogatási aggályok. Korábban a Vivante IGP-k nem örvendtek túl nagy népszerűségnek, ám tagadhatatlan, hogy az újabb architektúrák már egész jól muzsikálnak. A GC5000 teljesítménye elérheti a 128 GFLOPS-ot, és támogatja a DirectX 11, az OpenCL 1.2, az OpenGL 3.0 és az OpenVG 1.1 API-kat. Ezeken felül fontos még kiemelni a PXA1928 kapcsán, hogy egy ötsávos, négyes kategóriájú 4G LTE hálózati modem (150 Mpbs) is a csomag részét képezi.

A platform tartalmazza még az Avastar 88W8887 chipet, ami 802.11 b/g/n/ac Wi-Fi lehetőséggel vértezi fel a Marvell újdonságát. Ezen túlmenően pedig lesz még benne Bluetooth 4.0 modul, valamint FM rádió is. Ez utóbbit örömmel látjuk, hiszen a nagyobb gyártók sokszor hajlamosak már megfeledkezni róla, mondván az online zenei szolgáltatások úgyis népszerűbbek napjainkban. Végül nem maradt ki belőle a GLONASS-szal rendelkező GPS vevő és az NFC chip sem. Kijelző támogatás tekintetében 1080p-vel lehet maximum számolni, és ugyanez a helyzet a videófelvételek készítése és lejátszása esetén is.

Az idei évben vélhetően minden komolyabb chipgyártó választékában fel fognak bukkanni a 64 bites chipek, és nagyon úgy fest, hogy a slágert a négymagos, Cortex-A53 alapú megoldások jelentik majd, amik jellemzően az év második felében juthatnak szerephez a középkategóriában. Mostanra a Qualcomm, az Nvidia és a MediaTek is bejelentette a saját megoldását, ezek mellé sorakozott most fel a Marvell Armada PXA1928.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward