Shop menü

50%-KAL JOBB ENERGIAHATÉKONYSÁGGAL ÉS KÉTSZER GYORSABB IGPU-VAL JÖHET A METEOR LAKE SOROZAT

Az új mobil processzorok már idén bemutatkozhatnak.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
50%-kal jobb energiahatékonysággal és kétszer gyorsabb iGPU-val jöhet a Meteor Lake sorozat

Az Intel Meteor Lake sorozatú processzoraival kapcsolatban újabb érdekes információk érkeztek. Ezek a termékek chipletes felépítéssel rendelkeznek majd, ahogy az a korábbi értesülések alapján már világos, vagyis külön lapkára kerülnek a processzormagok, az iGPU erőforrásai, illetve az I/O és a SoC komponensek is, ezek a lapkák pedig eltérő gyártástechnológiával készülnek. Utóbbinak köszönhetően a lehető legjobb teljesítményre, energiahatékonyságra, illetve költséghatékonyságra lehet számítani.

Galéria megnyitása

A 14. generációs Core sorozatot erősítő Meteor Lake processzorok az aktuális információk alapján főként a mobil konfigurációk piacára érkeznek, ám nincs kizárva, hogy kompakt asztali számítógépekben is helyet kaphatnak majd. A friss fejlesztéseknek köszönhetően a 13. generációs Raptor Lake modellekhez képest a 14. generációs Meteor Lake processzorok várhatóan 50%-kal jobb energiahatékonysággal rendelkeznek majd, vagyis ugyanakkora teljesítmény mellett feleakkora fogyasztást produkálhatnak, ami igen jól hangzik.

Természetesen ezzel egy időben – az architekturális változtatások jóvoltából – teljesítménynövekedésre is számíthatunk, hiszen a teljesítményre hangolt processzormagok immár a Redwood Cove, míg az energiahatékonyságra optimalizált példányok a Crestmont architektúra köré épülhetnek.

Galéria megnyitása

Az iGPU részleg szintén átesik némi fejlesztésen, amelynek köszönhetően most úgy néz ki, a Raptor Lake sorozatú megoldásokéhoz képest kétszer nagyobb teljesítményre számíthatunk, azaz rendkívül komoly lesz az előrelépés. Az alapokat itt már az Xe-LPG architektúra adja, amiről nemrégiben volt szó, vagyis a második generációs, kifejezetten alacsony fogyasztású és teljesítményű megoldásokhoz fejlesztett Xe architektúra lehet használatban.

A Meteor Lake SoC egységek integrált grafikus vezérlője várhatóan 128 EU-t tartalmaz majd, amelyek 2 GHz feletti órajelen ketyegnek. A több EU, illetve a friss architektúra jóvoltából jelentős lesz az előrelépés teljesítmény terén, ám az majd csak az első független tesztek eredményeiből derül ki, mely esetekben sikerül kétszeres gyorsulást elérni.

Galéria megnyitása

A Meteor Lake SoC egységek fedélzetén található 4 lapka közül a CPU magokat tartalmazó példány az Intel 4 gyártástechnológiája köré épülhet, míg az iGPU részleg számára helyet adó lapka a TSMC 5 nm-es csíkszélességére alapozhat. A kész lapkákat az Intel műhelyében kötik össze és illesztik be a végleges tokozásba, valamint némi finomhangolásra is sor kerülhet a még jobb teljesítmény elérésnek érdekében.

Az új mobil processzorok a dolgok jelenlegi állása szerint az idei év második felében jelenhetnek meg, igaz, korábban úgy tűnt, lesz némi csúszás, ami miatt majd csak 2024 folyamán debütálhatnak.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére