5- és 2,5 Gbps-os USB-s hálózati adapterek érkeznek

Az újabb noteszgépekről egyre nagyobb tempóban tűnnek el az Ethernet portok, a konvertibilis táblákon és a konvertibilis noteszgépeken pedig még kevesebb ilyen csatlakozóval találkozhatunk. Éppen ezért szükség van USB-s Ethernet adapterekre, amelyekből jelenleg elég szerény a választék, ha 1 Gbps-nál nagyobb sebességre vágyunk, és a költséghatékonyság is fontos.

5- és 2,5 Gbps-os USB-s hálózati adapterek érkeznek

A Gigabites Ethernet portok már elég régen teret hódítottak maguknak, így a legtöbb eszközön már ilyen csatlakozók várják a helyi hálózat kábelét. Kivételt képeznek ez alól az ultravékony noteszgépek, amelyekre már egyszerűen nem fér fel egy RJ-45-ös Ethernet port, hiszen a ház már vékonyabb nála – de ezekben az esetekben sokszor a klasszikus USB portoktól, videókimenetektől és egyéb csatlakozóktól is búcsút kell vennünk. Helyüket az USB-C vagy a Thunderbolt 3-as vezérlőre kapcsolódó USB-C portok vették át, amelyekből dokkoló segítségével varázsolhatunk több csatlakozót. Vagy éppen USB-s Ethernet adapterrel.

Galéria megnyitása

Az Aquantia utóbbiak területén végzett komoly fejlesztéseket, így ezek eredményeként elkészültek az első olyan vezérlők, amelyek egyetlen chipet használnak az USB és az Ethernet protokoll összekapcsolására. A piacon lévő megoldások között Thunderbolt alapúak éppúgy vannak, mint PCIe alapúak: előbbiek költségesek és sokat fogyasztanak, utóbbiak viszont népszerűek, de van már náluk jobb megoldás is.

Galéria megnyitásaAz USB->Ethernet hídchipek jóvoltából még egyszerűbb lesz az USB és az Ethernet szabvány összekapcsolása, ami várhatóan az adapterek áraira is jótékony hatást gyakorol. Az Aquantia első két megoldása, vagyis az AQtion AQC111U és az AQTion AQC112U névre keresztelt vezérlők 2,5GBASE-T és 5GBASE-T sebességet nyújtanak majd, vagyis a jelenlegi 1 Gigabites megoldásokhoz képest két és félszer, illetve ötször nagyobb sávszélesség érhető el rajtuk keresztül. Ehhez persze megfelelő infrastruktúra is kell, azaz olyan routert vagy switchet kell hozzájuk beszerezni, amelyek támogatják a 2,5GBASE-T, az 5GBASE-T és esetleg a 10GBASE-T szabványokat. Ezekből szerencsére egyre több van, ám még mindig sokba kerülnek és a Gigabites Ethernet porttal szerelt eszközökhöz képest még így is nagyon szűk a kínálat.

Az AQuantia két új vezérlőjének köszönhetően újabb lendületet kaphatnak a gyorsabb hálózati szabványok, ami növelheti a felhasználói érdeklődést és a gyorsabb hálózatok további terjedésében is segíthet. Az AQuantia tervei szerint a két új vezérlő több OEM és ODM partner kínálatában is megjelenhet az év utolsó negyedévében, így a Sunrich, a Bizlink, az Edimax és a Goodway is gyárthat köréjük USB-C portos adaptereket. Az újdonságok áraival kapcsolatban egyelőre nincs információ – a várakozások szerint 25-40 dollár közötti összegért kerülhetnek forgalomba az új adapterek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward