4K-s felbontással jön a Panasonic új táblája

A 4K-s tábla 9,8 megapixelnyi tartalom megjelenítésére képes, és azt is kibírja, ha 76 centiméteres magasságból leejtjük.

4K-s felbontással jön a Panasonic új táblája

Manapság a piaci szereplők többsége a minél kisebb táblák készítésére fókuszál, de vannak olyan cégek is, akik ezzel a tendenciával magabiztosan szembe mennek. Ilyen vállalat a Panasonic is, aki a napokban egy 4K-s felbontású táblával rukkolt elő: az újdonság nem 7 vagy 10 hüvelykes, hanem 20 hüvelykes képátlójú érintőkijelzőt kapott, amely 4K-s felbontással büszkélkedik és egy GeForce videokártyához kapcsolódik.

Az impozáns tulajdonságokkal érkező Panasonic ToughPad 4K UT-MB5 nem csak a hatalmas képátlójú és hatalmas felbontású érintőkijelző miatt különleges, hanem azért is, mert képaránya nem a már megszokott értékek valamelyikét alkalmazza: a friss tábla 3840 x 2560 pixeles natív felbontása mellé 15:10-es képarány jár. Egy átlagos 4K-s kijelző 3840 x 2160 pixeles natív felbontással bír, így 8,3 megapixelnyi tartalmat tud megjeleníteni, ezzel szemben a Panasonic megoldása a maga rendhagyó felbontásával már 9,8 megapixelnyi tartalmat tár a felhasználó elé. 20 hüvelyken ez elég döbbenetes érték. Persze ha a kijelző méretét is figyelembe vesszük, a 230 PPI-s képpontsűrűség nem egy szokatlan dolog a táblák piacán - de jóval kisebb méretben szokás prezentálni. Maga a megjelenítő természetesen IPS alapokon nyugszik, ami az információk szerint 176 fokos függőleges és 176 fokos vízszintes betekintési szöget kínál. Az érintőkijelző egy hatékony energiafelhasználás mellett üzemelő példány lesz.

A ToughPad 4K UT-MB5 persze nem az átlagfelhasználókat, hanem inkább a professzionális alkalmazások felhasználóit, így a mérnököket, tervezőket, építészeket, fotósokat és más profi felhasználókat céloz meg. Természetesen a könnyebb és pontosabb használhatóság érdekében opcionálisan érintőceruza is lesz a termékhez, méghozzá nem is akármilyen. Az Electronic Touch Pen névre keresztelt egység Bluetooth-on keresztül kapcsolódik a rendszerhez és infravörös jeleket használ annak érdekében, hogy hatékonyan meg tudjon különböztetni minden egyes pixelt. A speciális érintőceruza 2048 nyomásszintet tud megkülönböztetni, sőt, a rendszer azt is érzékeli, hogy a ceruza milyen szögben közelít felé.

A különleges és hatalmas tábla belsejében Core i5-ös sorozatú központi egység és egy GeForce sorozatú videokártya lapul. A gyártó sajnos nem árult el további konkrétumot az egységekkel kapcsolatban, de az azért kiderült, hogy az alapmodell 4 GB-nyi rendszermemóriával érkezik, ami 8 GB-ig bővíthető, az adatok tárolásáról pedig 128 GB-os SSD meghajtó gondoskodik. A teljesítményre kihegyezett változat már 2,7 kilogrammot nyom a mérlegen, rendszermemóriából 8 GB-nyit kapott, ami 16 GB-ig bővíthető, az adattár szerepét pedig itt már egy 256 GB-os SSD tölti be. A termékek USB 3.0-s porttal, HDMI videó kimenettel és SD memóriakártya-olvasóval egyaránt rendelkeznek majd. Opcionálisan asztali bölcső is kérhető lesz a hatalmas táblákhoz, és az operációs rendszer szerepét természetesen Windows 8.1 tölti majd be.

A Panasonic újdonsága mindössze 12,7 milliméter vastag lesz és meglehetősen strapabíró is, ugyanis azt is túléli, ha 76 centiméter magasról leejtjük.

Hogy az új tábla pontosan mennyibe kerül? Az alapmodell a hírek szerint 4508 euró lesz, a teljesítményre kihegyezett példány ára azonban egyelőre nem ismert. Az biztos, hogy az opcionális érintőceruza 280 euróért vihető majd haza.

A Panasonic tervei szerint az alapmodell novemberben kerül forgalomba Európában és az Amerikai Egyesült Államokban, míg a teljesítményre kihegyezett változat megjelenésére 2014 elejéig várni kell.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward