Shop menü

3D V-CACHE OPTIMALIZÁCIÓVAL ÉRKEZIK AZ ÚJ AMD CHIPSET DRIVER

A kiszivárgott információk alapján a driver Windows 10 és Windows 11 alatt egyaránt használható lesz.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
3D V-Cache optimalizációval érkezik az új AMD Chipset driver

Felbukkant egy új AMD Chipset Driver, ami az 5.01.29.2026-os verziószámot viseli, legnagyobb érdekessége pedig az, hogy az AMD érkező RYZEN 7000X3D processzoraihoz kínál majd 3D V-Cache optimalizációkat. A WHQL aláírással rendelkező driver része egy úgynevezett „3D V-Cahce Performance Optimizer driver” névre keresztelt komponens is, ami lényegében az említett optimalizációért is felel.

Galéria megnyitása

Az új driver a hírek szerint segít a teljesítmény optimalizálásában Windows 10 és Windows 11 alatt, azaz a futtatott szoftvereknél figyelembe veheti az operációs rendszer, hogy milyen sajátosságokkal rendelkeznek és mely CCD-n érdekes őket futtatni a RYZEN 9 7950X3D és a RYZEN 9 7900X3D esetében, ezek a központi egységek ugyanis két CCD-vel rendelkeznek.

Az egyik CCD egy normál nyolcmagos megoldás, ami csak a ZEN 4 processzormagokat tartalmazza, méghozzá a szokásos 32 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárral karöltve, míg a másik CCD már egy 64 MB-oy 3D V-Cache gyorsítótárat is kapott. A driver segítségével optimális lehet a terhelés-elosztás, így nemcsak játékok alatt, hanem egyéb szoftverek futtatásakor is a megfelelő CCD-t részesítheti előnyben a rendszer. Efféle optimalizációt egyébként BIOS szinten is kapnak a Socket AM5-ös platform részeként érkező alaplapok, legalábbis a legutóbbi hír alapján erre lehet számítani.

Galéria megnyitása

Az AMD második generációs 3D V-Cache technológiáját alkalmazó asztali processzorok első képviselői, vagyis a RYZEN 9 7950X3D, illetve a RYZEN 9 7900X3D már 2023. február 28-án megjelenhetnek az üzletek polcain, ám a róluk készített független teszteket a korábbi értesülések alapján már 2023. február 27-én publikálhatják a média képviselői.

Maga a driver egyelőre nem érhető el a hivatalos weboldalon keresztül, ám ez alighanem megváltozik az elkövetkező napok folyamán, legkésőbb 2023. február 28-án, amikor az új processzorok megjelennek. Ahogy elérhetővé válik a link, frissítjük hírünket.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére