Shop menü

32 TB-OS MEREVLEMEZEK PIACRA DOBÁSÁRA KÉSZÜL A SEAGATE, ÉS A 40 TB-OS MODELLEKRE SEM KELL MÁR TÚL SOKAT VÁRNI

A klasszikus PMR kínálat 4 TB-nál tetőzik, de az SMR alapú Seagate merevlemezekből várhatóan 28 TB-os példányok is érkeznek majd. A HAMR-éra 32 TB-tól indul.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
32 TB-os merevlemezek piacra dobására készül a Seagate, és a 40 TB-os modellekre sem kell már túl sokat várni

A Seagate HAMR merevlemez-technológiájával kapcsolatban már rengeteg információ látott napvilágot az elmúlt évek folyamán, ám végre úgy tűnik, a termékek kereskedelmi forgalomban is rövidesen elérhetővé válnak, méghozzá elég nagy adattároló kapacitással. Az aktuális útiterv alapján, amit a gyártó nemrégiben megosztott a publikummal, úgy tűnik, már az 50 TB-os HAMR merevlemez legyártásához szükséges HDD korongokat is tesztelik a fejlesztőcsapat tagjai, azaz elég komoly adattárolókapacitás-növekedésre számíthatunk az elkövetkező néhány esztendő folyamán.

A HAMR, azaz a Heat-Assisted Magnetic Recording technológia köré épülő első merevlemez 32 TB-os adattároló kapacitással bír majd. Ez a modell 3,2 TB-os HDD korongokból épül fel, ezekből szám szerint tíz lapul majd a házon belül, amelyekhez 20 darab író/olvasó fej társul majd. A tízlemezes platformot a gyártó már elég régóta használja a PMR, azaz a Perpendicular Magnetic Recording technológia köré épülő merevlemezeknél, és a jelek szerint HAMR fronton is komoly szerep vár rá.

A hivatalos információk alapján a 32 TB-os HAMR merevlemez után egy 36 TB-os példány érkezik majd, ami szintén 10 adattároló korongot használ, ezek egyenként 3,6 TB-nyi adattároló kapacitással rendelkeznek, és továbbra is 20 író/olvasó fej épül köréjük. A következő lépcső a 40 TB-os szint meghódítása lesz, ahol még mindig az említett platform marad használatban, viszont az egyes HDD korongok itt már egyenként 4 TB-os adattároló kapacitást kínálhatnak. Érdekességképpen az is kiderült, hogy már az 50 TB-os merevlemezek felé is kacsintgat a vállalat, amelyek természetesen 5 TB-os adattároló korongokból épülnek fel, szám szerint tízből.

Galéria megnyitása

Közben szó esett a hagyományos, PMR adatrögzítő eljárást alkalmazó merevlemezekről is, amelyeknél a következő lépcsőt a 24 TB-os modellek képviselik. A PMR technológia Seagate esetében itt pályafutása végéhez is ér, 24 TB-osnál nagyobb adattároló kapacitású modelleket már nem építenek köré. A klasszikus, nem HAMR alapokon nyugvó merevlemezek esetében még 28 TB-os modellek is érkezhetnek, viszont ezek már nem PMR, hanem SMR, azaz Shingled Magnetic Recording eljárást használnak, ami elsősorban archiválási feladatokra alkalmas, hiszen írási tempó terén kompromisszumos megoldásnak tekinthető.

A fenti tervekről a Seagate pénzügyi vezetője, Gianluca Romano beszélt a Bank of America 2023 Global Technology Conference alkalmával, azt azonban nem árulta el, az első HAMR alapú merevlemezek mikor kerülnek kereskedelmi forgalomba. Ezeket a termékeket a vállalat már egy ideje szállítja a Corvault adattároló rendszerek részeként, és a tervek szerint a hyperscale ügyfelek számára is szállítani fogja őket, ahogy a szükséges tesztek és egyéb folyamatok megtörténtek. Árakról sajnos nem esett szó, az viszont a korábbi információk alapján erősen valószínű, hogy szélesebb körben már az idei év harmadik negyedévétől kezdve elérhetővé válhatnak a HAMR alapú Seagate merevlemezek. Első körben jó eséllyel az üzleti szféra képviselői kapják meg az új technológia köré épített adattárolókat, később azonban egyéb szegmensekbe is leszivároghatnak a HAMR adatrögzítő eljárást alkalmazó merevlemezek.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére