2022-ben nagyjából egyszerre debütálhat az AMD ZEN 4 és RDNA 3 architektúrája

Processzorok terén addig sem maradunk újdonságok nélkül, videokártyák frontján azonban csak 2022-ben érkezhet az újabb nagy durranás.

2022-ben nagyjából egyszerre debütálhat az AMD ZEN 4 és RDNA 3 architektúrája

Az AMD háza tájáról kiszivárgott némi információ a napokban a ZEN 4 és az RDNA3 architektúrák érkezésével kapcsolatban, amelyekről Broly_X1 számolt be a Twitteren keresztül. A szóban forgó szivárogtató korábban is hozott már információkat az AMD érkező termékeivel kapcsolatban, most is bepillantást nyert egy nem publikus útitervbe, amely alapján extra információk állnak rendelkezésre, igaz, nem túl sok.

Galéria megnyitása
A publikus útiterv CPU fronton

A tervek alapján úgy tűnik, hogy a ZEN 4 köré épülő processzorok és az RDNA3 alapú videokártyák nagyjából ugyanabban az időszakban mutatkozhatnak be 2022 folyamán, de processzorok frontján addig sem maradunk újdonságok nélkül. A ZEN 4 mikroarchitektúrát használó központi egységek várhatóan 5 nm-es csíkszélességgel készülnek, gyakorlatilag ezek az új processzorok lesznek az elsők az AMD kínálatában, amelyeknél már az EUV levilágításban rejlő előnyöket is kamatoztathatják a gyártás során. Noha a ZEN 4 még elég messze van, azért nem kell 2022-ig várni ahhoz, hogy nagyobb teljesítményt kínáló megoldások érkezzenek a piacra, ugyanis 2021 végén új processzorok jelenhetnek meg.

A „ZEN 3+” alapú megoldásokkal kapcsolatban nemrégiben már felröppentek pletykák, ugyanis úgy tűnt, hogy az interneten keringő, új stepinggel, illetve új revízióval készülő modellek már a „ZEN 3+” alapokban rejlő lehetőségeket kamatoztatják, ám később a hivatalos tájékoztatás alapján kiderült, az új modellek nem különböznek majd régebbi társaiktól, a revízióváltás más célt szolgál.

Az AMD a Computex 2021 kapcsán előrukkolt viszont egy igazán komoly újítással, ami a 3D Vertical Cache architektúra segítségével igen komoly teljesítménynövekedést hozhat játékok alatt, ennek átlagos mértéke 15% is lehet. Ezt a technológiát várhatóan csak az abszolút felsőkategóriás processzorok piacán vetik be, azaz nincs sok esély a teljes termékpaletta megújítására, legalábbis jelenleg így tűnik, ám idővel mindenképpen tisztulni fog a kép. Az új gyorsítótár-alrendszerrel ellátott RYZEN processzorok még idén debütálhatnak.

Galéria megnyitása
A GPU architektúrák publikus útiterve

Természetesen ezzel egy időben GPU fronton sem tétlenkedik a vállalat, ugyanis már javában zajlik az RDNA3 architektúra fejlesztése, amelynél komoly szempontot képvisel a Ray-Tracing teljesítmény növelése. Ennek érdekében optimalizációkra, illetve az eddiginél több fix funkciójú hardverkomponensre számíthatunk, amelyeknek köszönhetően érezhetően ütőképesebb lesz az RT részleg, ám arról nem esett szó, nagyságrendileg mekkora teljesítménynövekedésre lehet számítani. Az viszont kiderült, hogy az RDNA2 és az RDNA3 között nagyobb teljesítménynövekedésre lehet számítani, mint amekkora az RDNA és az RDNA2 között mutatkozott.

Az új architektúrák közül a ZEN 4 az Intel Meteor Lake fejlesztése ellen szállhat majd harcba, míg az RDNA3 alapú videokártyáknak az Nvidia „ADA Lovelace” architektúra köré épülő megoldásai ellen kell felvenniük a kesztyűt. Az RDNA3 esetében érdekes adalék, hogy a köré épülő lapák 2021 végén érik el a „tape-out” fázist, vagyis akkor készülnek el az első „kézzel fogható”, működő lapkák.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap