2 GB rendszermemóriát kapott az iPad Air 2

Fény derült az Apple A8X néhány újítására. Az új chip három magot rejt, és az órajele is magasabb a sima A8-asénál.

2 GB rendszermemóriát kapott az iPad Air 2

Az Apple az eddigi szokásához híven az iPad Air 2 és az iPad mini 3 bemutatásakor sem merült bele a technikai részletekbe, éppen ezért előbbi gép esetében sem az Apple A8X-ről nem beszéltek részletesebben, sem pedig a hátán hordozott rendszermemória kapacitásáról. Már pedig ezek a dolgok egyre több vásárlót érdekelnének.

Az iPad mini 3 esetében sajnos a vállalat nem emelte be a készülék gépházába az Apple A8X-et, de még az A8-at sem, így maradt végül ennek a táblagépnek a régi, jól bevált Apple A7. Az iPad Air 2 esetében azonban az Apple A8X révén elég komoly sebességnövekedésre lehet számítani, és már az is kezd körvonalazódni, hogy miből is ered pontosan a teljesítménytöbblet. A cupertinóiak a múlt heti rendezvény során mindössze annyit vetítettek előre az újonnan debütáló lapkával kapcsolatosan, hogy a processzor teljesítménye 40 százalékkal lesz nagyobb, a grafikus vezérlő pedig nem kevesebb mint 250 százalékkal gyorsult az Apple A7-hez viszonyítva (ez soknak hangzik, de annál már az A8 is jelentősen erősebb). Ezen felül még azt is megtudhatta a közönség, hogy a szóban forgó lapkában bizony sokkal több anyag van, mint az Apple A8-ban, az ugyanis még „csak” kb. 2 milliárd tranzisztort tartalmazott, míg ez a 20 nm-es újdonság már 3 milliárdból épül fel.

Sajnos minden részlet továbbra sem tisztázott, de megvan az első teszteredmény, ami több nagyon fontos dologra is rávilágít. Az Apple A8X kapcsán a legfontosabb információ talán az lehet, hogy három processzormagot tartalmaz, ami meglehetősen szokatlan felállásnak számít. Akárcsak az iPhone 6-nál és a 6 Plusnál, itt is a továbbfejlesztett Cyclone magok kerültek előtérbe, csak éppen eggyel nőtt a csapat létszáma, ami valóban elegendő lesz ahhoz, hogy az előre prognosztizált gyorsulásról gondoskodjon. A Geekbench tesztprogramban az Apple A8X hajszál híján 4500 pontot (4477) ért el, ami egészen lenyűgöző eredménynek számít.

A másik érdekesség a rendszermemória kapcsán derült ki. Az Apple A8X valószínűleg továbbra is egy tokban van a RAM-mal (PoP DRAM), viszont a nagyobb kiterjedésű SoC felett immáron kétszer akkora kapacitással büszkélkedő memória húzta meg magát, mint az Apple A8 esetében. Az új iPhone-ok rengeteg kritikát kaptak amiatt, hogy továbbra is mindössze 1 GB-nyi RAM-mal vannak felvértezve. Ezt az érdeklődők több esetben is szűkösnek találták, figyelembe véve azt, hogy a rivális gyártóknál már a 3 GB-os kiszerelés sem ritka. Nos, az iPad Air 2 már 2 GB-os rendszermemóriával fog szolgálni, ami valóban elegendőnek bizonyulhat az igazán extrém esetekben is. Példának okáért így már biztosan nem jelent majd gondot egy komolyabb grafikájú játékból azonnal átugrani 10-15 megnyitott weboldalt tartalmazó Safariba, utána pedig visszatérni a játékhoz, vagy egy újabb igényesebb alkalmazásra tovább lépni. Minden bizonnyal ezt az újítást is sokat fogják örömmel nyugtázni.

Nagyon érdekes lenne még az Apple csúcsragadozójának a grafikus oldala is, erről azonban egyelőre nincs semmilyen konkrétabb információnk. Az Apple A8 egy PowerVR GX6450-et alkalmaz, itt pedig nagyon jó esély van arra, hogy már az Imagination Technologies palettáján a maximumot jelentő GX6650 teljesít szolgálatot.

Remélhetőleg hamarosan behatóbb elemzéseknek is alá fogják vetni az Apple A8X-et, és végleg lehull a lepel az összes fontos titkáról.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward