144 Hz-es WQHD Acer monitorok HDR10 és FreeSync támogatással

A VA panellel szerelt gamer monitorok remek felszereltséggel érkeznek, igaz, a HDR10 támogatás csak formális lesz.

144 Hz-es WQHD Acer monitorok HDR10 és FreeSync támogatással

Galéria megnyitásaAz Acer két új, XZ1 sorozatú gamer monitorral rukkolt elő, amelyek hasonló felszereltséggel és tulajdonságokkal rendelkeznek, képátló terén azonban már különböznek egymástól. A 27 hüvelykes XZ271U és a 31,5 hüvelykes XZ321QU típusú monitorok mindketten 144 Hz-es maximális képfrissítési rátával gazdálkodnak és AMD FreeSync támogatással rendelkeznek. Utóbbi a 48 és 144 Hz közötti frekvenciatartományon belül működik és LFC támogatás is jár mellé. A játékosok az Acer BlackBoost technológiájának is örülhetnek, ami segít a sötétben lapuló ellenfélfelderítésében, ugyanis automatikusan világosabbá teszi a sötét helyszíneket a különböző játékokban.

Alapok terén egy-egy ívelt VA panelt kapunk, amelyek 2560 x 1440 pixeles natív felbontással dolgoznak, méghozzá 3000:1 tipikus kontrasztarány és 1 ezredmásodperces MPRT válaszidő mellett. Színhűség terén 85%-os NTSC lefedettségre számíthatunk, ami jó eséllyel azt is jelenti, hogy az új monitorok teljes egészében lefedik az sRGB színteret.

Formálisan HDR10 támogatást is kapunk, ám ezt nem igazán lehet kiaknázni, hiszen a 27 hüvelykes modellnél csak 250 cd/m2-es, a 31,5 hüvelykes példánynál pedig csak 300 cd/m2-es maximális fényerősség áll rendelkezésre, márpedig az értékelhető HDR10 támogatás legalább 400 cd/m2-es csúcsfényerőt igényel. Éppen ezért egyik monitor sem kapta meg a VESADisplayHDR tanúsítványát. Jó hír viszont, hogy az új monitorok villódzás-mentes W-LED háttérvilágítást alkalmaznak, azaz hosszabb használat során kevésbé fárasztja a szemeket, mint a PWM alapú háttérvilágítás-szabályozást használó megoldások.

Galéria megnyitása

A 178 fokos betekintési szögekkel érkező monitorok mindketten egy DisplayPort 1.2-es, egy Mini DisplayPort 1.2-es, illetve két darab HDMI 2.0-s portot kínálnak, utóbbiak közük az egyik még MHL 2.1-es támogatást is kapott. A fedélzeten mindkét esetben jelen van egy négyportos USB 3.0-s hub, két darab 7 wattos hangszóró, illetve egy 3,5 milliméteres Jack Audió kimenet is. Annak érdekében, hogy több eszköz képét is meg lehessen jeleníteni egy időben ugyanazon a monitoron, jár PbP (kép a kép mellett) és PiP (kép a képben) támogatás is. A kijelző az Acer Predator sorozatának tagjaihoz hasonlóan mindkét esetben egy remekül állítható gyári állványon kapott helyet, ami a monitor döntését (-5/+25 fok), elforgatását (+/- 25 fok) és magasságának állítását (0-120 mm) is lehetővé teszi. Pivot/portré módról nem esett szó, az azonban biztos, hogy az új monitorok VESA 100 támogatással érkeznek, azaz flexibilis fali karra és állványra egyaránt felszerelhetjük őket, ha szükséges.

Az Acer XZ271U és az Acer XZ321QU már megjelent az Amazon kínálatában, ahol sorrendben 527 és 550 dollárt kérnek el értük. Hivatalos listaáraikkal kapcsolatban egyelőre nincs információ, így érdekes lesz látni, pontosan mennyibe kerülnek majd idehaza. Alapjában véve költséghatékony, viszonylag jó tulajdonságokkal rendelkező gamer monitorokról van szó – remélhetőleg ehhez a hazai árak is igazodni fognak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap