Shop menü

14% KÖRÜLI GYORSULÁST HOZHAT A POWER LIMIT KIKAPCSOLÁSA A CORE I9-13900K ESETÉBEN

A tényleges gyorsulás persze függ attól, az alaplapi VRM mire képes, valamint attól is, mennyire hatékonyan tudja elvezetni az extra termelődő hőt az éppen alkalmazott hűtőrendszer.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
14% körüli gyorsulást hozhat a Power Limit kikapcsolása a Core i9-13900K esetében

Az Intel következő generációs klienspiaci csúcsprocesszora, a Raptor Lake-S lapka köré épülő Core i9-13900K már több előzetes tesztben is szerepelt, ám olyan mérést eddig nem igazán láthattunk, ahol azt vizsgálták, mi a helyzet a teljesítménnyel, ha a Power Limitet kikapcsolják az UEFI beállítások között.

Nemrégiben végre erre is fény derült, így most már látható, nagyjából ilyen gyorsulásra lehet számítani a fent említett esetben a 16 darab energiahatékonyságra optimalizált és 8 darab teljesítményre hangolt processzormaggal rendelkező újdonságtól. Az UEFI beállításai között a PL1, vagyis az alapórajele, valamint a PL2-es, vagyis maximális boost órajeles fogyasztáslimitet egyaránt 4096 W-os értékre állította a tesztelő, vagyis a processzor lényegében akkora fogyasztás mellett üzemelhetett, amekkorát az aktuális hűtés és tápellátás mellett el tudott érni.

Érdemes kiemelni, hogy az alapértelmezett Power Limit mellett a Core i9-13900K a mérések szerint 254 W-os fogyasztás mellett üzemel – ez az úgynevezett Package Power –, így összesen 35693 pontot tudott elérni a Cinebench R23-es tesztprogram többszálas tesztjében. Ahogy kiiktatásra került a gyári Power Limit, az újdonság eléggé látványos gyorsulást produkált, igaz, a csúcsfogyasztás ezzel egy időben ugyancsak emelkedett, méghozzá jelentősen. Az új pontszám 40616 pont lett a többszálas teszt alatt, ami 13,8%-os gyorsulást jelent, míg a csúcsfogyasztás 354 W-ra katapultált, ez viszont már 36%-os növekedés a gyári állapothoz képest.

Érdekes lesz látni az első független teszteket, ahol az új processzorok minden fontos tulajdonságára fény derülhet – arra is, pontosan mekkora gyorsulást hoznak az Alder Lake-S generációhoz, illetve a RZYEN 5000-es sorozat tagjaihoz képest.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére