1060 darab Raspberry Pi alkotja az Oracle új szuperszámítógép-fürtjét

Az ötletes rendszer építése során rengeteg értékes tapasztalathoz jutottak a vállalat szakemberei, így a projekt már megérte.

1060 darab Raspberry Pi alkotja az Oracle új szuperszámítógép-fürtjét

Az Oracle mérnökei egy különleges szuperszámítógép-fürtöt alkottak, amelyben ezernél is több Raspberry Pi 3 Model B+ típusú „hobbiszámítógép” foglal helyet. A furcsa szuperszámítógép-fürtöt hétfőn, az OpenWorld rendezvény alkalmával mutatták meg, ahol néhány érdekes részletet is elárultak vele kapcsolatban.

A rack szekrényben több fiók is helyet kapott, egy-egy ilyen 2U magasságú fiókban pedig nem kevesebb, mint 21 darab RaspBerry 3 Model B+ foglal helyet. Tápellátásukról speciális, USB portokkal ellátott tápegységek gondoskodnak, amelyekhez speciális tartót is készítettek, méghozzá 3D nyomtató segítségével. És a 3D nyomtató használatával olyan konzolok is készültek, amelyekkel megbízhatóan rögzíthetőek a Raspberry Pi alaplapok. Felmerülhetne a kérdés: miért nem POE alapon, Ethernet kábelen keresztül oldották meg a tápellátást? A szakemberek szerint azért, mert a POE Hat alkalmazása mind hőtermelés, mind pedig fogyasztás terén problémákat jelentet volna, ráadásul a POE Hat jelentette extra költség sem elhanyagolható, így a jelenlegi megoldás lett a befutó.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Az önálló alaplapokat Ubiquiti UniFi Switch 48s típusú kapcsolókhoz csatlakoztatták, valamint SFP+ alapú 10GbE egységek is jelen vannak a rendszerben, UpLink szerepkörben. Minden egyes Raspberry Pi kapcsolatban áll egy átmatricázott SuperMicro 1u Xeon szerverrel, ami központi tárhelyéként áll a szuperszámítógép-fürt rendelkezésére. A szuperszámítógép-fürt az Oracle Autonomus Linux disztribúcióját használja.

Teljesítmény terén ez a megoldás nem túl ütőképes, így a novemberi TOP500-as listán biztosan nem találkozhatunk vele, ám építése során számos értékes tapasztalathoz jutottak a szakemberek, amelyeket később más projektek keretén belül hatékonyan kamatoztathatnak majd.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap