100 TB-os merevlemezek 2025-ben?

A Seagate a HAMR és a HDMR adatrögzítő technológiák segítségével növelné az adatsűrűséget, így 2025-re már 100 TB-os merevlemezt is kínálhat.

100 TB-os merevlemezek 2025-ben?

A merevlemezek szegmense töretlenül fejlődik, hála az új adatrögzítő technológiáknak. Az SSD-k ezzel egy időben egyre jobban terjednek, azaz hosszabb távon egyre nagyobb szerephez jutnak a NAND Flash alapú adattárak, ám ezek egyelőre még nem tartanak ott, hogy a merevlemezek helyét teljes egészében átvegyék. Merevlemezekre az elkövetkező évek során még egészen biztosan szükség lesz, ugyanis egységnyi adattároló kapacitásra számított ár terén még mindig a mechanikus meghajtók bizonyulnak jobb választásnak bizonyos feladatkörökben.

Galéria megnyitásaA gyártók éppen ezért gőzerővel fejlesztik a jövő adatrögzítő eljárásait, amelyeknek köszönhetően 2025-re akár 100 TB-os merevlemezek is készülhetnek – legalábbis a Seagate optimista útiterve erre utal. Ezzel szemben a Western Digital szakemberei picivel óvatosabban terveznek, ugyanis szerintük 2025 folyamán „még csak” a 40 TB-os MAMR (Microwave Assisted Magnetic Recording) alapú merevlemezek kerülhetnek forgalomba, ami a mai szinthez képest így is nagy előrelépés (de hét év is nagyon sok idő, és ha azt nézzük, hogy az csak kapacitás triplázás ennyi idő alatt, akkor azért már nem tűnik olyan soknak a 40 TB).

A Seagate úgy látja, hogy a HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording) technológia továbbfejlesztett változata, a HDMR (Heated Dot Magnetic Recordgin) elég bíztató ahhoz, hogy a fentebb említett ígéretet tartani tudják, vagyis 2025-ben bemutathatják az első 100 TB-os merevlemezt.

Addig persze még sok-sok fejlesztőmunkára lesz szükség. 2020 folyamán a tervek szerint elkészülhetnek a 20 TB-os HAMR alapú merevlemezek, majd 2022 folyamán 36 TB-os társaik is bemutatkoznak, 2024 előtt pedig már a 48 TB-os merevlemezek megjelenésére is számíthatunk.

Galéria megnyitásaAz aktuális tervek szerint a HAMR adatrögzítő technológia jóvoltából nagyjából két és fél évente duplázódhat az adatsűrűség, a ma széles körben használatos PMR (Perpendicular Magnetic Recording) technológia pedig szépen lassan eltűnhet a süllyesztőben.

És ezzel egy időben az SSD meghajtók gyártói sem ülnek majd tétlenül, vagyis az 1 GB-ra jutó költség tovább csökken, az adatsűrűség pedig tovább növekszik, így bizonyos piacokról idővel kiszorulhatnak a klasszikus, mechanikus alapokra támaszkodó adattárolók. A noteszgépek szegmensében már egyre inkább az SSD-k hódítanak, de a kompakt asztali számítógépek, illetve a klasszikus asztali konfigurációk is többnyire NAND Flash alapú elsődleges tárhelyet használnak, később pedig a másodlagos tárhely is egyre inkább SSD alapokra költözhet, ahogy ezt az árak megengedik. Az adatközpontokban és a szerverekben persze még sokáig használatban maradhatnak a merevlemezek, de a piac átalakulására már készülnek a gyártók.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap