Shop menü

100 DOLLÁRNÁL OLCSÓBB INTEL VIDEOKÁRTYA IS ÉRKEZHET A BELÉPŐSZINTRE

Az Arc sorozat legújabb tagja egyslotos és félmagas kivitelben kerülhet forgalomba, még külön PCI Express tápcsatlakozót sem használ.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
100 dollárnál olcsóbb Intel videokártya is érkezhet a belépőszintre

Az Intel asztali videokártya-kínálatának legolcsóbb tagjaként jelenleg az Arc A380-as modellt tarthatjuk számon, amely Kínában már mind az OEM partnerek, mind pedig a DIY piaci vásárlók számára elérhető. Az újdonság globális rajtjára is rövidesen sor kerülhet, ám úgy tűnik, nem ez lesz a legolcsóbb modell az Intel kínálatában: a 130 dollár körüli áron debütáló Arc A380 alatt egy még olcsóbb, 100 dollárnál is kevesebbe kerülő kompakt modell is helyet foglalhat.

Az új videokártyáról az MSI Afterburner fejlesztője, Alexey „Unwinder” Nikolaychuk számolt be, aki egyébként a PRO Hi-Tech csatornáról szerezte az információt. Gyakorlatilag egy speciális, alacsony profilú kivitelben készülő videokártyáról van szó, ami még nem a végleges dizájnnal rendelkezik, ugyanis hűtőrendszerének egyes komponenseit 3D nyomtatással készítették. Ez a videokártya várhatóan nemcsak alacsony profilú kivitelben készül, de mindössze egyetlen slotot foglal majd el az adott számítógépházon belül, valamint külön PCI Express tápcsatlakozót sem használ, vagyis a PCI Express x16-os slot 75 W-os teljesítményével megelégedhet.

A 16 rendelkezésre álló sávból persze maximum csak 8-at használhat a termék, ugyanis az alapokat biztosító GPU ennyit foghat munkára. Ez a modell így az AMD Radeon RX 6400-as videokártyája ellen szállhat harcba, és a NAVI 24 alapú riválisával szemben máris lehet egy nagy előnye: az ACM-G11-es GPU sokkal jobb médiafeldolgozó-képességekkel rendelkezik, így képes lesz a 4K-s H.264-es, H.265-ös és AV1-es tartalmak lejátszásának és kódolásának hardveres gyorsítására is. A GPU pontos paramétereire sajnos nem derült fény, de remélhetőleg ezekre az adatokra sem kell már sokat várni.

Galéria megnyitása

Az egyelőre nem világos, hogy az apró videokártya végül a DIY piacra kerül-e, vagy csak az OEM partnerek számára teszi elérhetővé a gyártó. Az is elképzelhető, hogy mindössze az OEM partnerek számára szeretett volna egy kompakt, külön PCI Express tápcsatlakozóval nem rendelkező videokártyát készíteni a vállalat, így ők az Intel termékpalettájáról is választhatnak videokártyát, ha helytakarékos, belépőszintű grafikai képességekkel ellátott PC-t szeretnének építeni. Ez egy elég nagy piac, így érthető, ha az Intel nem szeretne kimaradni belőle.

Az új videokártya várhatóan szintén az ACM-G11-es GPU-t használhatja, ami az A380 esetében 8 Xe magot foghat munkára, azaz 1024 stream egységgel rendelkezik, a 6 GB-nyi GDDR6-os fedélzeti memória pedig 96-bites adatsínen keresztül kapcsolódik. A videokártya ebben az esetben PCI Express tápcsatlakozót is igényel. Hogy az új verzió milyen néven fut majd? Az Arc A310-es és az Arc A320-as elnevezés egyaránt hihetőnek tűnik, ám hogy mi lesz a végső típusjelzés, az majd csak később derül ki. Már ha az új modell tényleg forgalomba is kerül.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére