10 millió darabbal tarol az Xbox360

10 millió darabbal tarol az Xbox360

Míg a Nintendo és a Sony is óriási eladásokat tervezgetett, és a Nintendonak ez sikerült is talán a 600,000 darabbal, addig a Sony készlethiánya miatt képtelen kielégíteni az igényeket, így a második karácsonyt is bukni fogja a konzol piacon. Valószínűleg a Microsoft köszönő képeslapot is küld majd a Sonynak, hisz közvetetten hozzásegítették őket a 10 milliomodik Xbox360 eladásához is, amit idén karácsonyig szinte biztos, hogy elérnek.

Az igazán meglepő az, hogy a Microsoft pontosan ezt az adatot saccolta 5 hónappal a hivatalos megjelenés előtt, tehát szinte darabra kitalálták előre, hogy mennyit akarnak eladni az új készülékükből. Így a cég igen kellemes helyzetbe került tőzsdei színtereken is, hiszen nemcsak a konzol piacon sikeres, hanem ugyan késve, de idén kiadta új operációs rendszerét is, ami egy közel 30 darabos kliens, üzleti és szerver alkalmazás kíséretében robban be a köztudatba. A 10 milliós érték eléréséhez egyébként Xbox fronton havi egy millió darabot kell értékesíteniük október és december között, hisz a legutolsó jelentés szerint nyár végéig 6 millió darab Xbox360 került a játékosok kezei közé. Steve Balmer szerint ezek a számok egyértelművé teszik, hogy ki nyerte meg a konzolháború nextgen fordulóját.

Balmer kommentálta a Sony csúszást is korábban, amiről egyszerűen azt mondta, hogy „Szerencse”. Minden korábbi konzol korszakban az első szereplő, aki elérte a 10 millió darabot, az maradt végig az első helyen, így ebben a fordulóban, mikor a konkurensek messze vannak még az egy milliótól is, természetesnek veszik, hogy ezt a kört ők vitték, ami elég meghatározó lehet, hiszen a következő generációig legalább 3-4 év fog eltelni, hisz a Sony a napokban jelentette be, hogy lesz Playstation 4, de csak 2010-ben. Az eladási statisztikákat még az sem változtatja meg érdemben, hogy a Microsoft által publikált adatok nem konkrétan az eladásokat tekintik referenciának, hanem a boltokba kiszállított darab számot, hiszen egyrészt a karácsonyi őrületben várható, hogy nagy részük értékesítésre kerül, másrészt az értékesítési láncban bennragadt darabok, ha akár egy millió darabot is kitesznek, akkor sem változik érdemben a szituáció.

Piaci elemzők szerint az Xbox360 sikereihez nemcsak a Sony késése járult hozzá, hanem érdekes módon egyetlen húzótermék miatt, mégpedig a Gears of War miatt döntöttek nagyon sokat a Microsoft konzolja mellett. Ez sem újdonság, hogy a cégek bizonyos játékokra exkluzív jogokat szereznek és azzal viszik el a pálmát, de ennyire kultikussá régen vált egyetlen program.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward