1 TB memória egy X299-es alaplapban? Nem lehetetlen!

Nick Shih összesen 1 TB-nyi LRDIMM memóriával szerelt fel egy olyan alaplapot, amelyben hivatalosan maximum 256 GB-nyi rendszermemóriát lehet elhelyezni.

1 TB memória egy X299-es alaplapban? Nem lehetetlen!

A neves tuningos, Nick Shih egy meglehetősen érdekes eredményt ért el a napokban, ami ezúttal nem órajel-tuningot takar, hanem memória-kapacitás tuningot: egy X299-es alaplapba a gyári 256 GB-nyi helyett összesen 1 TB-nyi rendszermemóriát szerelt, ami ráadásul hiba nélkül működik is. A kiszemelt alaplap az ASRock X299 Taichi CLX volt, ami hivatalosan maximum 256 GB-nyi DDR4-es rendszermemória kezelésére képes, az ECC támogatással rendelkező modulokat viszont nem kezeli.

Shih ennek ellenére nyolc darab 128 GB-os SK Hynix LRDIMM memóriamodult pakolt az alaplap nyolc memóriafoglalatába, pedig az alaplap nem kezeli az ECC támogatással ellátott termékeket, az LRDIMM típusú modulokat pedig pláne nem. Az említett modulok mellé egyébként egy Core i9-7900X processzor került.

A felhasznált modulok kereskedelmi forgalomban a jelek szerint egyelőre nem kaphatóak, sőt, még hivatalos bejelentésükre sem került sor. Ezek az LRDIMM modulok a HMABAGL7MBR4N-WM termékkódot viselik, gyárilag pedig 2933 MHz-es órajelen ketyegnek, méghozzá CL21-21-21-47-es időzítések, illetve 1,2 V-os feszültség mellett.

Galéria megnyitása

A fenti eredmény már önmagában is érdekes, de Shih még rátett egy lapáttal, ugyanis némi tuning árán DDR4-3471,8 MHz-ig jutott memória-órajel terén, az időzítéset pedig CL20-24-24-56 értékre állította be. A jelek szerint a szóban forgó processzor memóriavezérlőjében bőven van potenciál.

Érdekesség, hogy időközben már a 256 GB-os LRDIMM memóriamodulok is elkészültek, legalábbis a Samsung tavaly már bejelentett egy ilyen modult. Amennyiben ezek kereskedelmi forgalomban is megjelennek, Nick Shih próbát tehet velük, és ha sikerül beüzemelni őket, akkor a fenti konfiguráció 2 TB-nyi rendszermemóriával rendelkezhet majd.

Arról nem esett szó, hogy pontosan milyen módosításokra volt szükség az említett eredmény eléréséhez, az viszont erősen valószínű, hogy az alaplap speciális BIOS-t kapott, amivel működésre lehetett bírni az LRDIMM modulokat, ebben pedig az ASRock segítségére is szükség lehetett.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap