Shop menü

SAMSUNG SLEEPSENSE: ALVÁS-MONITOROZÁS HATÉKONYAN

A pihentető, minőségi alvás sokkal fontosabb, mint azt gondolnánk – ennek elérésében segít a Samsung SleepSense.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Samsung SleepSense: alvás-monitorozás hatékonyan

A Samsung az IFA 2015 alkalmával egy új kiegészítőt mutatott be, ami az alvás hatékony monitorozásában segít. Hogy miért fontos egy efféle kiegészítő? Azért, mert az alvás minősége és mennyisége közvetlenül hat az egész napi hangulatunkra, teljesítményünkre és közérzetünkre – nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás esetén megnő a munka során elkövetett hibák száma, romlik a hangulat, plusz közlekedés alkalmával jelentősen növekszik a balesetveszély is. Alapjában véve a felnőtt emberek többségének 7-9 órányi alvásra van szüksége, ám ezt az alvásmennyiséget a feszített tempó, a rendkívül stresszes életmód, illetve a különböző személyes problémák miatt meglehetősen nehéz elérni, főleg úgy, ha a minőségi, kipihentető alvás a cél.

Az új kiegészítő, ami az alvásmonitorozó eszközök egyre növekvő táborát gyarapítja, pont a fenti problémán kíván segíteni azzal, hogy átfogó képet nyújt alvási szokásainkról, alvásunk minőségéről és az alvás pontos paramétereiről, így hatékonyan felismerhetőek a különböző összefüggések, amelyekkel javulásnak indulhat az alvás minősége és így hozzájárulhatunk személyes egészségünk megőrzéséhez is.

A SleepSense névre keresztelt kompakt kiegészítő segítségével a teljes alvási periódus nyomon követhető. A matrac alá helyezett Bluetooth-os eszköz által rögzített adatokat mobilalkalmazáson keresztül lehet kielemezni, a szenzorok pedig 97%-os pontossággal rögzítik az alvás minden mozzanatát. Az érintkezés nélkül működő érzékelők figyelik a szív- és légzésritmust, de az alvás közbeni mozgást is regisztrálják, így a rögzített paraméterek alapján egy alvás pontszámot kalkulál a rendszer. Az alvás pontszámot hét összetevőből számítja ki a SleepSense: a teljes alvási időből, az alvás hatékonyságából, az elalváshoz szükséges időből, az alvás közbeni felébredések, és az ágyból való felkelések számából, a REM (gyors szemmozgás) fázisában eltöltött, valamint a mélyalvásban eltöltött idő arányából. A SleepSense az alvás adatainak elemzése után nem csak értékeli az alvás minőségét, de szakértői tanácsokat is ad, milyen módszerekkel lehet az alvás minőségén javítani.

Persze a minőségi alvás mellett a kellő időben történő ébredés is kiemelten fontos. A SleepSense az alvás elemzése alapján mindig a lehető legjobb időpontban indítja az ébresztési fázist, így kipihenten, frissen ébredhetünk. A Samsung SleepSense kifejlesztését a Samsung szakemberei egy orvosi eszközgyártóval, az Early Sense-szel együttműködve végezték, ami garancia lehet a pontosságra és a hatékonyságra.

A rendszer egyébként a Samsung SmartThings appal is képes együttműködni, így ha például televíziózás közben aludnánk el, a rendszer kikapcsolja a tévét, de emellett a többi okoseszköz vezérlésére is képes: beállíthatja az okos termosztátot, vagy éppen az okos légkondicionálót, hogy a szoba hőmérséklete optimális lehessen, de a szoba világítását is kezelheti, ha a helyi infrastruktúra ezt támogatja.

Extraként Family Care funkció is rendelkezésre áll, így idősebb szeretteink, hozzátartozóink alvásminőségének javításában is segíthet a SleepSense – az előre beállított rendszer ezekben az esetekben e-mail alapon ad tájékoztatást az adott személy alvásának minőségéről.

Az újdonság rövidesen elérhetővé válhat kereskedelmi forgalomban, az azonban egyelőre nem derült ki, pontosan mikortól, milyen listaáron vásárolhatják meg az érdeklődők.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére