Windows 7 támogatást kap egy csomó BIOStar alaplap

A Windows 7 támogatás igénybevételének azért vannak feltételei, és Intel fronton nem is minden lapkakészlethez érhető el.

Windows 7 támogatást kap egy csomó BIOStar alaplap

A modern alaplapok rendszerint már csak Windows 10 támogatást kapnak egy ideje, ami nem egy meglepő dolog, hiszen jó előre lehetett tudni, hogy erre halad a fejlődés. A Microsoft számára ez persze kedvező dolog, hiszen segít abban, hogy tovább növelje a Windows 10 piaci részesedését – jelenleg 800 milliónál is több Windows 10 alapú eszköz van használatban világszerte. A Windows 10 persze különböző technikai támogatások miatt eleve szükséges az új hardverekhez – például a DirectX 12 miatt –, de a jelek szerint a Windows 7-ről sem feledkeztek még meg teljesen. Utóbbira remek példa, hogy a World of Warcraft egyik frissítése nemrégiben DirectX 12-es futtatókörnyezetet hozott, de ezen felül több egyéb játék is megkaphatja ez az extrát a nem is oly távoli jövőben.

Galéria megnyitásaTalán pont ez a mozgolódás adhatta meg a kezdőlökést a BIOStar fejlesztőcsapatának, akik több modern Intel és AMD alaplap mellé kínálnak Windows 7 támogatást. Persze a Windows 7 pályafutásából már egyáltalán nincs sok hátra, hiszen 2020. január 14-én megszűnik a kiterjesztett támogatás is – amennyiben nem hosszabbítják meg, mint anno a Windows XP esetében –, így már nem sokáig lesz érdemes a régi operációs rendszert használni.

A biztonság érdekében egyébként érdemes telepíteni a korábbi SHA-2 biztonsági frissítést, ez ugyanis előfeltétele annak, hogy az adott Windows 7-es kiadásra 2019. július 16-a után is érkezzenek frissítések.

A Windows 7 támogatást számos AMD-s alaplap kapja meg, ahogy az a lenti felsorolásból is látszik. Ezeknél a Windows 7-es drivereket és alkalmazásokat az alaplap nevére kattintva érhetjük el. Itt viszont fontos kiemelni, hogy két alaplap, vagyis a BIOSTAR X370GTN és a BIOSTAR X470GTN esetében csak a Bristol Ridge, Summit Ridge és Pinnacle Ridge sorozatú központi egységekhez jár Windows 7 támogatás, a Raven Ridge modellekhez nem.

AMD-s alaplapok 300-as és 400-as sorozatú lapkakészlettel:

AMD SoC egységet tartalmazó alaplapok:

Intel fronton szintén több alaplaphoz jut el a Windows 7 támogatás, ám itt már erősen limitált a felhozatal. A Z370-es és Z390-es alaplapok mellé nem jár ilyen extra, csak úgy, ahogy a B360-as modellek mellé sem: csak és kizárólag a H310-es lapkakészlettel szerelt modellek kapják meg a szükséges szoftveres hátteret a Windows 7 telepítéséhez.

Intel H310-es sorozatú alaplapok:

Az említett Intel alaplapoknál egy WindowsTool nevű eszköz segítségével készíthetünk hivatalos Windows 7-es telepítőt, ehhez csak maga az alkalmazás, egy Windows 7 telepítő képfájl, valamint egy USB-s adattároló szükséges. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a telepítés előtt ki kell kapcsolni az UEFI módot, hiszen a Windows 7 támogatás egyelőre csak Legacy módban működik. További megkötés, hogy a H310-es alaplapoknál egy videokártyát is tartalmaznia kell az adott rendszernek, ugyanis Windows 7-re már nem készít iGPU drivert az Intel.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap