Windows 10 May 2020 Update: Intel Optane alapú rendszerekhez egyelőre nem jó

A hibát már a Windows Insider Programban résztvevő tesztelők is jelezték, ám úgy tűnik, eleinte csak kevés felhasználót érintő problémának tűnt a dolog.

Windows 10 May 2020 Update: Intel Optane alapú rendszerekhez egyelőre nem jó

A Windows 10 legújabb frissítőcsomagja éppen május végén érkezett meg, azóta pedig fokozatosan települ a különböző konfigurációkra, már amennyiben erre lehetőséget ad a Windows Update. A Microsoft egy ideje mesterséges intelligenciával, illetve egyéb megoldásokkal próbálja megakadályozni, hogy a kompatibilitási problémákkal küzdő rendszerekre első körben ne jusson el a frissítés, majd csak akkor, ha már minden rendben lesz vele.

Ez a helyzet most az Intel Optane sorozatú gyorsítótárait használó rendszerekkel, amelyeknél egyelőre blokkolja a Microsoft a Windows 10 May 2020 Update terjesztését, ugyanis problémákat okoz az új frissítés ezeknél a rendszereknél.

A Windows Latest beszámolója szerint a problémát az okozza, hogy a Windows 10 May 2020 Update telepítése során töröl egy Intel Optane Memory Pinning fájlt a rendszer az adott eszközről, majd később ezt a fájlt próbálja meg használni, ami értelemszerűen nem sikerülhet, így több hibaüzenettel is szórakoztatja a Windows 10 a felhasználókat, sőt, még teljesítménnyel kapcsolatos problémák is felléphetnek.

Galéria megnyitása A hibaüzenet (Fotó: Windows Latest) Az aktuális információk alapján van megoldás a hibára, ha már sikerült belefutni, méghozzá az, hogy ellátogatunk az Alkalmazások és Szolgáltatások menübe a Gépházon belül, majd töröljük az intel Optane Pinning Explorer Extension szoftvert, letiltjuk az Intel Optane funkciót, újraindítjuk a PC-t, majd ismét engedélyezhetjük az Intel Optane szolgáltatást.

Ha ez nem hoz megoldást, akkor csak egy mód van a javításra: vissza kell térni az előző Windows 10 verzióhoz.

Érdekesség, hogy erről a problémáról egyébként már korábban is tájékoztatták a Windows Insider Program tesztelői a Microsoft szakembereit, ám nem igazán történt lépés az ügyben – talán azért, mert nagyon kevesen jelezték a hibát, így az nem kapott elég figyelmet, nem tűnt fontosnak. Azóta szerencsére történt némi intézkedés, ugyanis a Windows 10 May 2020 Update már nem települ az említett rendszerekre, viszont a Media Creator Tool segítségével így is be lehet szerezni.

A jelek szerint most már kezd működni a Microsoft új stratégiája, amely idejében gátat szab a frissítés terjesztésének azoknál a rendszereknél, amelyeknél problémák léphetnek fel. Ezt segíti az új frissítőcsomag fokozatos, több hullámban történő tesztelése is. Ennek ellenére még mindig érdemes alkalmazni a régi jól bevált gyakorlatot: az új frissítőcsomag megjelenését követően érdemes várni néhány hetet, hogy fény derüljön a nagyobb problémákra, illetve javítás is érkezzen rájuk.

A Windows 10 May 2020 Update legfontosabb újításainak nemrégiben egy külön cikket is szenteltünk, ami itt olvasható.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap