Videokártyák képeit árulják az Ebay-en, hogy a botokat elgáncsolják

Az embereknek hamar leesik, hogy csak a fényképekre lehet licitálni, de ezt a botok nem tudják, így szorgalmasan verik felfelé az árakat.

Videokártyák képeit árulják az Ebay-en, hogy a botokat elgáncsolják

Miért kellenek a botok? Egyáltalán mik ezek?

Néhány hónapja speciális algoritmusok, úgynevezett botok nehezítik új hardverre vágyó vásárlók dolgát, amelyek folyamatosan fürkészik az előre beállított weboldalakat, legyen szó gyártói webshopról, vagy éppen online piactérről, és ahogy felbukkan a hőn áhított videokártya, azonnal lecsapnak rá, hogy gazdájuk mielőbb hozzájuthasson a kívánt termékhez.

Ez a jelenség más termékeknél – főleg a divatiparban – eddig is „mindennapos” volt, de a GeForce RTX 3080-as videokártya rajtja óta az IT szegmens is ízelítőt kapott belőle, ugyanis azóta minden újabb videokártya és processzor megjelenése után pillanatok alatt elfogytak a készletek, ami részben ezeknek a botoknak is köszönhető. Másrészt az is benne van a dologban, hogy a COVID-19 miatt bevezetett korlátozások miatt sokkal többen töltik szabadidejüket otthon, hiszen nem tehetnek mást, így a játékok is nagyobb szerephez jutnak, ezáltal a PC fejlesztés is szárnyra kapott, ami a különböző hardverkomponensek iránti kereslet növekedését okozza. Ez a növekedés rég nem látott mértéket öltött, amire a gyártók a jelek szerint egyszerűen nem tudtak felkészülni, ezért is van hiány bizonyos termékekből.

Galéria megnyitása

Ezt a hiányt sokan megpróbálják meglovagolni: az olykor-olykor felbukkanó egy-egy darab videokártyára lecsapnak, majd ezeket valamelyik online piactéren próbálják értékesíteni, természetesen jókora haszonnal. Mivel az egyes modellek iránt óriási a kereslet, a kínálat pedig csapnivaló, sokszor a normál ár kétszereséért, vagy még ennél is extrémebb összegért is hajlandóak néhányan megvásárolni az adott videokártyát.

A bosszús felhasználók kreatív módszerekkel törnek borsot a botok alkalmazóinak orra alá

A helyzet mindenképpen rossz, néhányan már meg is próbáltak ellene tenni: egyes felhasználók egyedi botokat vetettek be, amelyek licitálnak az online piactereken felbukkanó túlárazott hardverekre, ám a licit végén hoppon marad az eladó, ugyanis a botoktól érkező licitek érvénytelenek lesznek, így a várt bevétel is elmarad.

Galéria megnyitása

Egy kreatív olasz felhasználó másik módszert talált ki arra, hogy elgáncsolja a botokat. Ennek lényege, hogy úgy hirdeti meg az adott videokártyát mondjuk egy GeFore RTX 3090-es vagy egy GeForce RTX 3080-ast, hogy csak a termék gyártói képét bocsátja licitre, erre természetesen fel is hívja a figyelmet a termék leírásánál:

Egyáltalán ne vedd meg, ha ember vagy, vagy ha valójában a terméket keresed. Nincs visszatérítés.

A botok éppen ezért csak a fotóra licitálnak, de ezt nem tudják, sikeres licit esetén így a botok mögött álló „vásárló” nem egy konkrét videokártyát, hanem annak jó minőségben kinyomtatott képét kaphatja meg, ami roppant kellemetlen. A példát időközben francia és cseh eladók is követik, ők is licitre bocsátottak már néhány modern videokártyát, amelyeknek csak a kinyomtatott gyártói fotóit adják el, nem a konkrét terméket, de ők is felhívják erre a leendő licitálók figyelmét.

Galéria megnyitása

A botok készítői várhatóan hamarosan védekezni fognak az új jelenség ellen – sajnos –, ám remélhetőleg erre is reagálni fognak a kreatív felhasználók. A videokártya piac egyébként nincs valami jó passzban, részben a fentebb említett okok miatt, részben pedig azért, mert ismét kezd fellendülni a kriptovaluta-bányászat iránti érdeklődés, hála az extrém magas árfolyamoknak, ami a bitcoin szárnyalásának köszönhető. Ez tovább fokozhatja a hiányt és újabb drágulást hozhat, csak úgy, mint az érvénybe léptetett büntetővámok, amelyek a Kína és az Amerikai Egyesült Államok közötti kereskedelmi háború legújabb felvonásának tekinthetőek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap