Shop menü

VÉGÜL CSAK MEGÁLLAPODOTT AZ INTEL ÉS A NÉMET KORMÁNYZAT: 10 MILLIÁRD EURÓNYI TÁMOGATÁST KAP A VÁLLALAT

A tárgyalások sikeresek voltak, és közben Izraelben is gyárépítést tervez a vállalat.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Végül csak megállapodott az Intel és a német kormányzat: 10 milliárd eurónyi támogatást kap a vállalat

Most már sínen van a magdeburgi beruházás

Jó ideje nem titok, hogy az Intel számos beruházást tervez az Európai Unió területén, köztük egy új megagyár-komplexumot is, ami Magdeburg környékén épülhet fel a nem is oly távoli jövőben. A beruházással kapcsolatban nemrégiben érkezett némi információ, ami alapján úgy tűnt, egyelőre nem találják a közös hangot az Intel illetékesei és a német kormányzat érintett szakemberei. Az Intel a megemelkedett költségekre hivatkozva, ami mögött egyebek mellett az infláció is húzódik, extra állami támogatást szeretett volna kérni a német kormányzattól, ám a kormányzat képviselői nem értettek egyet a támogatás odaítélésében, ami alapján erősen kérdésessé vált, születik-e végül olyan megállapodás, amivel mindkét fél elégedett lehet.

A Reuters friss beszámolója és az Intel hivatalos sajtóközleménye alapján már biztos, végül sikerült megállapodni a tárgyalóasztalnál, ennek eredményeként több mint 10 milliárd eurónyi állami támogatást kap a vállalat a német kormányzattól. A beruházás keretén belül legalább két üzem épülhet, amelyek együttes költsége 30 milliárd euró felett helyezkedhet el, az viszont egyelőre nem világos, a teljes komplexum mennyibe kerül majd, ezt ugyanis egyelőre nem árulták el.

Galéria megnyitása

Az viszont már nem titok, hogy a korábban tervezetthez képest sokkal modernebb gyártástechnológiát alkalmazhat az üzemegyüttes, a konkrét csíkszélességeket viszont nem nevezték meg, csak annyit árultak el, hogy az Angstrom-éra képviselőire esett a választás. Utóbbi kategóriában az eddigi bejelentések alapján csak két gyártástechnológia a 20A, illetve a 18A foglal helyet, vagyis ezek egyikét használhatják első körben a gyártósorok. Maga a vállalat még 2022 novemberében vásárolta meg azt a földterületet, ami az új beruházás elvégzéséhez szükséges.

A várakozások szerint a projekt nagyjából 4-5 esztendőt vehet igénybe, vagyis valamikor az évtized második felében állhatnak termelésbe az üzemek, de hogy pontosan mikor, azt majd csak később árulják el. A fentebb említett 30 milliárd eurós beruházási összeg egyébként megdöbbentően magas, hiszen eredetileg még „csak” 17 milliárd dolláros tőkeberuházásról volt szó, ám közben minden megdrágult, és a jelek szerint a tervek is változtak, vagyis modernebb felszerelést szerelnek be az üzemekbe, mint azt eredetileg tervezték. Az üzemek építése nagyjából 7000 munkahelyet teremt, valamint nagyjából 3000 mérnöki munkahely is létrejön, illetve több tízezer állás is keletkezhet az iparágon belül, hála az új tőkeberuházásnak.

Izraelben is terjeszkednek

Közben a vállalat Izraelben, Kyrat Gat területén is új üzemet épít, ami 25 milliárd dollárnak megfelelő tőkeberuházás keretén belül valósulhat meg. Izraelben gyakorlatilag ez lesz a legnagyobb külföldi tőkeberuházás, amire érthető módon büszke a helyi kormányzat. Az új gyáregység a tervek szerint 2027-ben kezdheti meg működését és legalább 2035-ig üzemelni is fog, így az izraeli pénzügyminisztérium szerint több ezer munkahely jöhet létre.

Az Intel már közel 5 évtizede üzemel Izraelben, közben az ország legnagyobb privát munkáltatójává és exportáló cégévé váltm és a helyi elektronikai és információs iparágban is vezető szerepet szerzett. Az izraeli kormányzattal kötött megállapodás keretén belül egyebek mellett azt is vállalta az Intel, hogy a rá vonatkozó adókulcsot 5%-ról 7,5%-ra emelik. Arról nem szól a bejelentés, hogy a tőkeberuházás mekkora állami támogatást kaphat, de alighanem erre is rövidesen fény derülhet.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére