Shop menü

TOVÁBBI 5 MILLIÁRD DOLLÁRNYI TÁMOGATÁST KÉRNE AZ INTEL A HATALMAS NÉMETORSZÁGI ÜZEMÉNEK FELÉPÍTÉSÉHEZ

Az infláció, illetve az emelkedő energia- és alapanyag-árak miatt megdrágult az építkezés, így az Intel a német kormányzattól kér segítséget.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
További 5 milliárd dollárnyi támogatást kérne az Intel a hatalmas németországi üzemének felépítéséhez

A nagy félvezetőipari gyártók éppen azon dolgoznak, hogy több területen is zökkenőmentesen elérhetővé tegyék szolgáltatásaikat, ennek megfelelően mind a TSMC, mind pedig az Intel gyárépítéseken és gyárbővítéseken dolgozik. Utóbbi vállalat Németországot szemelte ki egy óriási, mintegy 88 milliárd eurót kóstáló tőkeberuházás célpontjaként, ahol egy hatalmas üzemegyüttes épülhet fel. A gyárépítés költségeibe a német kormányzat is beszáll, ám úgy tűnik, a korábbi megegyezésben lefektetett pénzügyi terv időközben problémássá vált, ugyanis a növekvő építőanyag-árak, az emelkedő energiaárak és a fokozódó infláció miatt az eredeti költségtervezethez képest jelentősen magasabb lesz a gyár végső bekerülési költsége.

A hírek szerint az Intel vezetése a költségnövekedés miatt nagyjából 5 milliárd dollárnyi extra támogatásra tart igényt, egészen pontosan 4,223 milliárd és 5,279 milliárd dollár közötti támogatás-igényről van szó, ami 4 milliárd és 5 milliárd euró közötti összeget takar. Az eredeti terv még arról szól, hogy a Magdeburg mellett felépülő gigaüzem bekerülési költsége 18,7 milliárd dollárra rúghat, ebből pedig 7,2 milliárd dollárnyi összeget kaphat meg állami támogatásként a vállalat a német kormányzattól.

Galéria megnyitása

A dráguló építkezés miatt most úgy tűnik, a tényleges bekerülési költség 31,675 milliárd dollár környékén helyezkedik majd el, így a vállalat azt szeretné, ha a megemelkedő költségekből a német kormányzat is részt vállalna nagyjából 5 milliárd dollárnyi állami támogatás formájában. Igazából a pontos összeget egyelőre nem árulták el az illetékesek, az viszont biztos, hogy a megemelkedő költségek miatt tényleg extra állami támogatást szeretne kérni a vállalat, ezt már hivatalosan is elismerték.

A német gazdasági miniszter ezzel egy időben nem akart beszélni az Intellel való tárgyalással kapcsolatos részletekről, illetve magáról az ügyről sem, azt viszont megerősítette, hogy az EU által korábban kitűzött cél, amely szerint 2030-ra a globális chipgyártás 20%-át szeretnék biztosítani az Európai Unió területén lévő félvezetőipari vállalatok, továbbra is érvényben van.

Ezzel egy időben Franciaország területén épülő kutató-fejlesztő központ a hírek szerint a terveknek megfelelően készül, vagyis ezen a téren minden a legnagyobb rendben van a Bloomberg informátorai szerint.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére