Végleges a Facebook 5 milliárdos büntetése

A vállalatnak különböző szerkezeti változtatásokra is rá kellett bólintani a gigantikus bírság elfogadásán túl.

Végleges a Facebook 5 milliárdos büntetése

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) az előzetes információknak megfelelően 5 milliárd dollárra büntette a Facebookot a Cambridge Analytica-botrány nyomán. És a vállalatnak nemcsak fizetnie kell az adatkezelési problémák miatt, hanem belső változtatásokat is végre kell hajtania.

A Facebookot több rendben is bűnösnek találták a tavaly indított vizsgálatok alapján, és az FTC úgy érezte, hogy példát kell statuálnia minden idők egyik legsúlyosabb adatkezelési botrányában. Mint arról már korábban több alkalommal is beszámoltunk, a Facebook működését kihasználva a Cambridge Analytica nagyjából 87 millió felhasználó személyes adataihoz szerzett jogosulatlan hozzáférést, és a birtokába jutott információkat több alkalommal is felhasználta, beavatkozott például a 2016-os amerikai elnökválasztásba is.

Galéria megnyitása

A büntetés részeként azon túl, hogy 5 milliárd dolláros rekord bírságot kell kifizetnie a vállalatnak, nagyobb figyelmet kell szentelnie az adatvédelemre és a privát szféra megóvására a továbbiakban. És a Facebooknak nem lesz elegendő megtennie néhány látszatintézkedést, mert az FTC szakemberei folyamatosan figyelemmel fogják kísérni a módosításokat. Ezen felül pedig a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság arra is megkérte a Facebookot, hogy gondoskodjon egy olyan megfelelő eszköz létrehozásáról, amivel folyamatosan lehet monitorozni a működését. Az FTC elvárja a közösségi oldaltól, hogy könnyen áttekinthető és jól követhető legyen az üzemelése.

Galéria megnyitása

A mostani büntetés nyomán egy hatékonyabb működésre képes automatizált adatvédelmi rendszert szeretne létrehozni a Facebook, amivel elvileg könnyedén megelőzhetőek lesznek majd a mostanihoz hasonló esetek. Már csírájában meg lehetne állítani az adatkezelési szabályzat ellen vétő felhasználókat. Az FTC ítéletének értelmében a Facebooknak átláthatóan és elszámolhatóan kell majd a továbbiakban működnie. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság bízik abban, hogy ha felelőségre lehet majd vonni a különböző ügyekben a vállalat vezetőit, akkor majd sokkal nagyobb figyelmet fog arra szentelni, hogy minden flottul menjen. A vállalatnak negyedéves adatkezelési jelentéseket kell majd készítenie, amiben minden ezzel kapcsolatos dologról beszámolnak, és a jelentést a Facebook első emberének, jelen esetben Mark Zuckerbergnek kell majd aláírnia.

A vállalat jelenleg azon dolgozik, hogy az esetleges biztonsági réseket felderítse a rendszerben, és ezt követően sem dőlhet majd hátra, mert a jövőben egy sor elvárásnak meg kell majd felelnie. Az FTC a vállalat feladatául tűzte ki, hogy egy új tanácsot hozzon létre a Facebook zászlaja alatt a biztonsággal kapcsolatos ügyek megfelelő kezelésére. És elvárás az is, hogy az adatkezeléssel kapcsolatos kérdésekben független szakemberek döntsenek. A Facebook minden cselekedetét árgus szemekkel fogja figyelni a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság és az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma is.

Galéria megnyitása

Az FTC büntetésének mellékága is van. A Facebooknak el kellett fogadnia, hogy fizet egy 100 millió dolláros büntetési összeget a Cambridge Analytica-botrányt vizsgáló amerikai szervezetnek, mert nem adott a befektetők számára megfelelő tájékoztatást, amikor felfedezte, hogy a Cambridge Analytica megsértette a felhasználási feltételeket.

Mindenképpen jó azt látni, hogy az FTC megfelelő szigorral lépett fel a Facebookkal szemben. De azt nem lehet tudni, hogy ez elegendő lesz-e ahhoz, hogy tényleg beindítson komolyabb pozitív folyamatokat is, melyek eredményeként a Facebook valóban nagy szigorral és körültekintően kezd bánni a felhasználók adataival.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap