Shop menü

VÁRATLAN FORDULAT, KÚTBA ESETT A GOOGLE 23 MILLIÁRD DOLLÁROS FELVÁSÁRLÁSI KÍSÉRLETE

A Google szerette volna a Wiz nevű kiberbiztonsági céget felvásárolni, de erre valószínűleg nem kerül sor, és ezúttal nem a trösztellenes hatóságok léptek közbe.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Váratlan fordulat, kútba esett a Google 23 milliárd dolláros felvásárlási kísérlete

Nem régen még arról számolhattunk be, hogy történetének legnagyobb felvásárlására készül a Google, arra pedig valószínűleg senki nem számított, hogy az ügy végére ennyire gyorsan pont kerül. Most ugyanis már arról szólnak a hírek, hogy nem fog létrejönni az üzlet. A CNBC egy belső dokumentumra hivatkozva számolt be a váratlan fejleményről.

Inkább a tőzsdére szeretne menni a Wiz, mint a Google alá betagozódni, hiába a csillagászati felvásárlási ajánlat.

A Wiz kapcsán azt tudni lehetett, hogy egy ideje már készül a tőzsdére lépni, ezért is dönthetett úgy a Google, hogy még most tesz ajánlatot a cégnek. Ugyanakkor a jelek szerint már így is elkésett ezzel. A kiberbiztonsági vállalatnál már úgy döntöttek, hogy innentől nincs megállás, és inkább választják az nyilvános részvénykibocsátást (IPO), mint a rekord összegű felvásárlást.

Galéria megnyitása

Assaf Rappaport, a Wiz társalapítója arról beszélt, hogy nagyon nehéz nemet mondani egy ilyen ajánlatra, ami egyébként a legutóbbi befektetési kör eredménye alapján igazán nagyvonalú lett volna. A 23 milliárd dolláros összeg csaknem a duplája annak a 12 milliárd dollárnak, amire a vállalatot felértékelték májusban, ami azért nem volt olyan régen.

Tavasszal zárult le finanszírozási akció, melynek keretében 1 milliárd dollárral „támogatták meg” a vállalatot. Elsősorban olyan befektetők látták meg benne a lehetőséget, mint az Andreessen Horowitz, Lightspeed Venture Partners, és a Thrive Capital. Már akkor tudható volt, hogy a Wiz a tőzsdére készülne, de eléggé bizonytalanok az érték meghatározásában, valószínűleg abban bíznak, hogy a részvénypiacokon a 23 milliárd dollárnál is magasabbra értékelhetik majd a vállalatot.

A Wizről azt tudni kell, hogy nagyon dinamikus növekedésben van az indulása óta. 2020-ban alapította a startupot négy szakember, Assaf Rappaport, Yinon Costica, Roy Reznik, és Ami Luttwak, akik már korábban is együtt dolgoztak, hiszen az Adallom kiberbiztonsági cég megalapsítás is a nevükhöz köthető. Az Adallom végül a Microsoftnál kötött ki egy 320 millió dolláros akvizíciót követően – tehát nem ismeretlen már számukra ez a helyzet. 18 hónappal az indulást követően már elérte a 100 millió dolláros bevételt a Wiz, tavaly pedig 350 millió dolláros forgalmat bonyolított.

Annak ellenére, hogy alig négy éves cégről van szó, 2023 decemberében már felvásárolt 50 millió dollárért cserébe egy izreali vállalkozást, a Raftt, ami egy felhő alapú fejlesztői kollaborációs platform volt. Idén áprilisban pedig már a Gem Security-t kebelezték be 350 millió dolláros vételár megfizetése mellett. 2020 elején indult a cég, de már abban az évben 100 millió dolláros befektetési kört zárt sikeresen. 1,5 évvel az alapítást követően már 6 milliárd dollárra értékelték a Wizt, szóval nem alaptalan a csapat magabiztossága. A Google gyors elutasítása mögött az is ott lehet, hogy van már tapasztalatuk a felvásárlásokkal mindkét oldalról.

A Google az elmúlt időszakban több biztonságtechnikai vállalatot is felvásárolt, ahogy arról korábbi hírünkbe beszámoltunk, és nem kizárt, hogy miután a Wiz kicsúszni látszik a kezei közül, egy új célpont után fog nézni. Egyelőre még egyik fél sem kommentálta a sajtó értesüléseit.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére