Shop menü

TÖRTÉNELMI FELVÁSÁRLÁSRA KÉSZÜL A GOOGLE, REPKEDHETNEK A DOLLÁRMILLIÁRDOK

Minden eddiginél nagyobb összeget fizethet ki egy biztonságtechnológiai cégért cserébe, ami az Amazonnak és az Oracle-nek is kiemelt partnere.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Történelmi felvásárlásra készül a Google, repkedhetnek a dollármilliárdok

A Big Tech szereplők folyamatosan döntenek kisebb-nagyobb felvásárlásokról, sok esetben ezek már nem is kapnak különösebben nagy figyelmet. De az igazén nagy felvásárlások még mindig érdeklődéssel töltik el a közönséget. Most az Alphabet vesz csillagászati összegért egy olyan céget, ami főleg felhős kiberbiztonsági megoldásokkal foglalkozik.

A Google felett álló Alphabet 23 milliárd dollárt tervez kifizetni a Wizért. Ez a jelenlegi árfolyamok mellett több mint 8 ezer milliárd forintot jelent.

Több mint 200 felvásárláson van már túl a Google, és idén nyáron is volt már egy kisebb akvizíciója, a Cameyot vette meg, ezzel a ChromeOS-t fogja erősíteni. De ez csak egy apró felvásárlás volt ahhoz képest, amit most jelentett be a keresőóriás. Láttunk már ennél nagyobb összegű megállapodást is az évek során, de a Google-nél ez a mostani lesz az új rekord. Eddig a Motorola Mobility volt a csúcstartó, ahhoz 12,5 milliárd dollárért jutott hozzá 2011-ben.

Az elmúlt években voltak a Google-nek biztonsági cégekre irányuló felvásárlásai, csak 2022-ben három akvizícióval erősített a kiberbiztonság szempontjából. Rátette a kezét a Forseetire, a Siemplify-ra, valamint a Mandiantra is. Ez utóbbi volt akkor a legnagyobb kiadással járó „tétel”, a Mandiant 5,4 milliárd dollárt ért a vállalatnak 2 évvel ezelőtt. Jelenleg ez a második legnagyobb felvásárlása a Motorola után, de ha a Wizt sikeresen tudja bekebelezni, akkor a dobogó harmadik fokára csúszik vissza, letaszítva onnan a Nestet, amiért 3,2 milliárd dollárt adott még 2014 elején.

Galéria megnyitása

A The Wall Street Journal hozta le a Wiz felvásárlásának a hírét, ezt több forrás is megerősítette egymástól függetlenül, de hivatalosan még nem jelentették be. Állítólag folyamatban vannak az előkészületek, és már a célegyenesben van az üzlet. A Wiz hatékony biztonsági eszközöket és hibák detektálására használható szkennereket biztosít a nagyvállalati szektor szereplőinek. Egy olyan réteget építenek a cégek felhős infrastruktúrájába, mely lehetővé teszi a kritikus sebezhetőségek, sérülékenységek gyors feltárását és eltávolítását.

Ezzel a felvásárlással a Google még szilárdabb helyet szerezhetne a felhős biztonsági cégek körében. Ilyen téren a keresőóriás már egyébként is eléggé jól áll, de az egészen biztos, hogy a Wiz révén szintet tud lépni. Valószínűleg minden partnerségét igyekszik majd megőrizni, így több riválisának szállíthat a jövőben kiberbiztonsági eszközöket, de az ügyfelei között szerepel egyebek mellett a BMW, a Wolt és a Siemens is. Ahhoz azonban, hogy az üzlet létrejöhessen, egy nagyon fontos dologra még mindenképpen szükség lesz.

A szabályozóknak jóvá kell majd hagynia a felvásárlást, és ez nem biztos, hogy teljesen simán fog menni. Az Egyesült Államok ugyanis az utóbbi időben próbál nagyobb szigort gyakorolni.

Az elmúlt évek során a nem megfelelően kivizsgált akvizícióók jelenetős károkat okoztat, mind gazdasági, mind versenypiaci, mind pedig technológiai szempontból. A jelenlegi kormány több olyan perbe is beleállt, amiket korábban inkább kerültek. A Google Kereső ellen éppen az eddig legnagyobb eljárás van folyamatban, és a versenyfelügyeletek megpróbáltak keresztbe tenni a Microsoft-Activision felvásárlásnak is.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére