Shop menü

UTÁNAJÁRTUNK, MIRE LEHET SZÁMÍTANI AZ EURÓPAI GALAXY S24-BE KERÜLŐ EXYNOS CHIPTŐL

Európába hivatalosan nem a Snapdragon chippel, hanem az Exynos 2400 lapkával jönnek az olcsóbb Galaxy S24 változatok, de mit is nyújt?
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Utánajártunk, mire lehet számítani az európai Galaxy S24-be kerülő Exynos chiptől

Bemutatta a Samsung a Galaxy S24 szériát, és sokak csalódottságára a vállalat visszatért a dupla chipes stratégiára. Vagyis két különböző rendszerchipet is használ a Galaxy S24 modellekben, és értelemszerűen ezek nem teljesen egyforma képességekkel rendelkeznek. Eddig az Exynos alapú készülékek mindig csalódást okoztak, de sajnos mire számíthatunk ebben az évben?

A Galaxy S24 Ultra továbbra is a Snapdragon 8 Gen 3 lapkát használja minden esetben, ami talán egy stratégiai lépést a Samsung részéről, hogy egy kicsit a csúcsmodell felé terelje a vásárlókat minden régióban. A Galaxy S24 és a Galaxy S24+ is az SD8 Gen 3-at alkalmazza az USA-ban, Kínában, Japánban és Kanadában, mindenhol máshol viszont az Exynos 2400 kerül előtérbe hivatalosan.

A Samsung már tavaly említést tett arról, hogy jön az Exynos 2400 a 4 nm-es LPP+ gyártáson, így előre lehetett tudni, hogy fel lesznek osztva a mobilok két külön konfigurációra ebből a szempontból. A lapka négy klaszterre felosztva összesen 10 magot vonultat fel. A processzor egy Cortex-X4 magot tartalmaz 3,2 GHz-es maximális órajel mellett, ez alatt található kettő Cortex-A720 feldolgozó 2,9 GHz-en, majd jön a sorban három Cortex-A720 2,6 GHz-re korlátozva, és a hatékonyságon négy darab Cortex-A520 munkálkodik majd legfeljebb 1,95 GHz-en.

Galéria megnyitása

A grafikus feladatok végrehajtása az Xclipse 940 integrált GPU-ra hárul majd. Ezt a Samsung az AMD-vel kollaborációban alkotta meg az ultra alacsony fogyasztásra és a jó funkcionalitásra koncentrálva. Elvileg már egy RDNA 3 architektúrát alkalmazó egységről beszélhetünk, ami egyebek mellett a ray tracing támogatásról is gondoskodik. A cég elmondása szerint minden eddiginél immerzívebb élményt lehet majd itt elérni.

Van a lapkának saját fejlesztésű MI feldolgozó egysége (NPU), ami a gépi tanulási feladatok és más algoritmusok gyorsítására alkalmas. Ez 17 ezer MAC teljesítményre képes, a TOPS értékes a Samsung nem közölte. Az NPU négy külön egységből épül fel egyébként, van 2 darab GNPU és 2 darab SNPU. Emellett biztosított egy fejlett DSP is az Exynos 2400 fedélzetén. A lehető legjobb teljesítmény elérése érdekében UFS 4.0 NAND Flash egységet lehet az lapka mellé pakolni, a memóriavezérlő pedig az LPDDR5X technológiás RAM-okra fókuszál.

Galéria megnyitása

Egy teljesen új ISP egységet használ a Samsung, és azt is megtudhattuk, hogy a Galaxy S24 modellek dedikált ISP-t alkalmaznak külön a képzaj kezelésére. 320 MPixeles kamerát is támogat az Exynos 2400, és 8K Ultra HD videó rögzítést tud 30 FPS, lejátszást pedig már akár 60 FPS-sel is lehetővé tesz szédületes felbontáson. Quad HD felbontáson még 144 Hz-es képernyők használatát is meg lehetne oldani az újdonság mellett, 4K esetén viszont 120 Hz a plafon.

Galéria megnyitása

Van már néhány előzetes teszteredmény is, amikből kezd kirajzolódni az Exynos 2400 lapka teljesítménye. A Galaxy S24+ a Samsung egységével 2067 pontot ért el egy szálon a GeekBench 6.2-ben, míg a Snapdragon 8 Gen 3-at használó Galaxy S24 Ultrának 2234 pontot sikerült összehoznia. Teljes terhelés esetén pedig 6520 pont jött össze az exynosos mobilnak 6807 pont ellenében.

Ez alapján 8-4% körül alakul a tempókülönbség, ami nem sok, ám lehetne ez akár az Exynos 2400 javára is, de nem, megint ez a lassabb. Egy másik mérés alkalmával mindkét készülék egy hajszálnyit magasabb pontszámot tudott elérni, de a differencia abba az esetben is megvolt a rendszerchipek között.

Van egy 3DMark Wild Life Extreme előzetes teszteredményünk is, de az sajnos már lényegesen rosszabb képet fest. Ennek keretében a Snapdragon 8 Gen 3 korábbi méréseken 5338 pontot tudott elérni, miközben az iPhone 15 Pro csak 4075 pontot hozott össze az Apple A17 Pro chippel. Nos, az iPhone-hoz képest nem is rossz, amit az Exynos 2400 nyújt, ez jelen állás szerint 4042 pontot tudott összehozni.

Galéria megnyitása

Ha más források is megerősítik ezt a pontszámot, az bizony nem vet jó fényt az AMD x Samsung kollaborációban fejlesztett integrált GPU-ra. Itt jelenleg mintegy 30 százalékkal nagyobb teljesítmény látszik az Exynos 2400 és a Snapdragon 8 Gen 3 között, az utóbbi javára.

Kíváncsian várjuk az első teszteket, ahol már a különböző chipet használó mobilok ugyanolyan körülmények között lesznek összevetve az új mobilokban.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére