Újabb ütős rendszerchippel állt elő a MediaTek

Már azt is lehet tudni, hogy a Xiaomi egy érkező mobilját ezzel látja el hamarosan.

Újabb ütős rendszerchippel állt elő a MediaTek

A Dimensity széria kapcsán azt valószínűleg már minden olvasónk tudja, hogy a MediaTeknél ez egyet jelent a dedikált 5G hálózati modemmel. És a továbbiakban pedig arról lesz szó, hogy a Dimensity 820, ami most került rivaldafénybe, milyen lehetőségeket tartogat, azon túl, hogy az 5G támogatásról már gondoskodik.

A Dimensity 800-hoz képest az újdonság felépítése valamelyest finomodott, és az órajelei az egyes komponenseknek jelentős emelkedésen estek át. Hírünk alanyában a központi processzor már akár 2,6 GHz-es órajel elérésére is képes lesz, ráadásul négy Cortey-A76 feldolgozóval tudja ezt abszolválni, miközben az energiahatékonyságra ügyelő Cortex-A55 kvartett is megütheti a 2 GHz-et terhelés esetén. A nyolcmagos CPU így már nagyon szépen tud teljesíteni, és időtállóan gondoskodhat kifogástalan tempóról. Itt a dinamikus terheléselosztás már gördülékenyen megy, hogy a lehető legjobb hatékonyságot tudja nyújtani a lapka.

Galéria megnyitása

A tervezők az IGP-t egy kicsit „felújították” a Dimensity 800 után, a friss egység ugyan megtartotta az ARM-tól származó Mali-G57-et, de négy helyett már öt darab feldolgozót fogott össze. Ennek köszönhetően a grafikus teljesítmény is emelkedni fog, és még magabiztosabb lehet majd a játékok nyúzása közben a Dimensity 820, mint a közvetlen felmenője volt. Arról nem esett szó, hogy mekkora gyorsulás történt házon belül, de a Snapdragon 765G-t állítólag 33%-kal tudja lekörözni a GFXBench Manhattan 3.0 tesztjében.

Galéria megnyitása

Megkapta a termék a HyperEngine 2.0 szolgáltatáscsomagot, ami rengeteg olyan fejlesztést tartogat, ami direkt a gamereknek szól. A tovább fejlesztett HyperEngine gondoskodik a szoftver és a hardver folyamatos monitorozásáról, menedzseléséről, és a zavaró tényezők kizárásáról is. A MediaTek ugyanezt alkalmazza a csúcsra járatott Dimensity 1000+ esetében is, ami szintén nemrégiben debütált.

Ebben az esetben már kizárólag UFS technológiás adattárolóknak a bevetését támogatja a lapka, mivel a cél az, hogy minden tekintetben kifogástalan élményt tudjanak biztosítani a Dimensity szériás rendszerchipek. És a memóriavezérlő egység pedig csak LPDDR4x-et támogat, ahol a tempó mellett a hatékonyság is garantált. Érdekesség, hogy akár 16 GB felhasználására is lehetőséget nyújt az újdonság.

Biztosított itt az APU 3.0 technológia is, ami számos kisebb-nagyobb gépi tanulással kapcsolatos folyamat gyorsításából tudja majd a részét kivenni. Van itt dedikált NPU, és a különböző komponensek közösen is ki tudják venni a részüket a munkából. A lapka több mint 2 TOPS számítási kapacitással szolgálhat adott esetben.

Galéria megnyitása

A megjelenítőket 1080p felbontásig támogatja a MediaTek Dimensity 820, és akár a 120 Hz-es üzemet is támogatja, szóval ebből a szempontból is alkalmas lesz például a játékos felhasználásra kiváló élmény mellett. Biztosított a MediaTek MiraVision technológia, és adott a HDR szupport is, ha éppen arra lenne szükség.

Van a lapkánál egy olyan ISP (Imagiq 5.0), ami kiemelkedő kameratámogatással szolgál. Lehet itt 80 megapixeles képalkotót alkalmazni, vagy párban 32 és 16 MPixeles egységeket. Videózni 4K-ban enged a Dimensity 820, ráadásul Ultra HD minőség esetén is lehet HDR-t használni, amivel elképesztően látványos mozgóképek hozhatóak össze szélsőséges fényviszonyok mellett is. A videók közben elektronikus stabilizálás is használható, hogy a remegés eltűnjön a képsorokról. Ha lassított felvételekre van szükség, akkor pedig lehet Full HD mellett 120 FPS-t használni, vagy HD minőség esetén 240 FPS-t.

Galéria megnyitása
Papíron még az 5G mellett mért fogyasztása is alacsonyabb az újdonságnak, mint az SD765G-nek

Az eszköz olyan 5G hálózati modemet vonultat fel, ami ismeri a VoNR-t Dual-SIM mellett, a Sub-6 frekvenciatartomány támogatására koncentrál elsősorban, és jóformán a világ minden táján bevetető lesz az 5G szupport megléte mellett. A vállalat azt hangoztatta, hogy az itt alkalmazott 5G modem a leghatékonyabb, ami jelenleg létezik (5G UltraSave). Persze a lapka ettől függetlenül továbbra is magában foglalja a 4G LTE és a többi hálózati támogatáshoz szükséges egységet is. A kapcsolati lehetőségek között előkészítve található itt Bluetooth 5.1 modul, GPS vevő (GLONASS, BeiDou, Galileo), és FM rádió is, valamint a Wi-Fi 6 támogatás is kivitelezhető.

Galéria megnyitása

A Dimensity 820 a TSMC-nél készül, mint a MediaTek legtöbb lapkája. És bizony ebben az esetben már a 7 nanométeres gyártási eljárás van munkára fogva, ami gondoskodik arról, hogy a lapka még hatékonyabban tudjon üzemelni. Ez bizony egy ilyen erős egységnél már nem ár, főleg az 5G hálózati modem biztosítása mellett.

Galéria megnyitása
Redmi 10X

A MediaTek Dimensity 800 nem sok mobilban bukkant fel, de a Dimensity 820 már egy vonzóbb megoldás lett több szempontból is. És a Redmi 10X okostelefont sikerült is vele behálózni. Ezt a készüléket a Xiaomi május 26-án mutatja majd be, és kíváncsian várjuk, hogy mennyire lesz kedvező az árazása, ugyanis a Redmikben nagyon ritkán lehet csalódni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap