Új RISC-V processzormagokkal jelentkezik a Western Digital

A RISC-V alapú megoldások kínálata most már háromra bővült, így többféle igényt is ki lehet elégíteni velük.

Új RISC-V processzormagokkal jelentkezik a Western Digital

A Western Digital két új taggal bővítette RISC-V alapú processzormagokból álló portfólióját, amelyek kifejezetten mikrovezérlőkhöz készültek. A SweRV család első tagjáról alig több, mint egy éve számoltunk be, most azonban háromtagúra bővült a paletta, hála a SweRV Core EH2 és a SweRV Core EL2 modelleknek. Ezzel együtt fontos előrelépés, hogy a vállalat ingyenesen elérhetővé tette az iparág számára a Register-Transfel Level (RTL) dizájnt, valamint bejelentette az első hardveres referencia platformot, amely már az Ethernet protokollt használó OmniXtend gyorsítótár-koherens memória technológiára támaszkodik, az architektúra menedzselésével és támogatásával kapcsolatos jogokat pedig átruházta a Chips Alliance-re.

Az újdonságok közül a SweRV Core EH2 egy 32-bites, in-order rendszerű megoldás, amely kétutas szuperskalár felépítéssel és kilenclépcsős futószalaggal rendelkezik, valamint extraként még kétutas SMT (Simultaneous Multi-Threading) támogatást is kapott. Ez a megoldás lényegében a tavaly bemutatott EH1 nagyobb teljesítményű változata, ami extraként multi-threading támogatással is rendelkezik. Az új processzormag a TSMC 16 nm FinFET gyártástechnológiájával készül annak érdekében, hogy adott területre a lehető legnagyobb teljesítményt zsúfolhassák össze. Az új fejlesztésnek és az új gyártástechnológiának köszönhetően nem csak a teljesítmény nőtt, hanem a kiterjedés is csökkent. Míg a tavalyi, 28 nm-es csíkszélességgel készülő EH1-es modell 0,11 négyzetmilliméternyi területet foglalt és 4,9 CoreMark/MHz teljesítményt nyújtott, addig az idei EH2 már csak 0,067 négyzetmilliméternyi területet foglal, teljesítménye pedig 6,3 CoreMark/MHz, azaz érezhetően gyorsabb. Az új processzormag természetesen ugyanazt a feladatkört kapja, mint elődje: elsősorban különböző vezérlőkben jut szerephez, például SSD vezérlőkben, ám az új dizájn jóvoltából sokkal helytakarékosabb, teljesítménye pedig jelentősen nagyobb is.

Galéria megnyitása

A másik új processzormag, vagyis a SweRV Core EL2 esetében már arra koncentrált a Western Digital fejlesztőcsapata, hogy a végeredmény minél kisebb lehessen, hiszen ennek a processzormagnak az a célja, hogy átvegye a vezérlő SoC egységek bizonyos részegységeinek feladatát (State Machine, Sequential Logic). Ez a processzormag szintén 32-bites és in-order rendszerben dolgozik, viszont már csak egyutas skalár dizájnnal rendelkezik, futószalagja négylépcsős, SMT támogatása pedig nincs. A teljesítmény így sem rossz, hiszen a várakozások szerint 3,6 CoreMarks/MHz szinten helyezkedik majd el, miközben a mag kiterjedése mindössze 0,023 négyzetmilliméter.

Természetesen mindhárom processzormag szerepet kap majd a Western Digital különböző termékeiben a nem is oly távoli jövőben, ám az egyelőre nem derült ki, pontosan melyekben. Az viszont biztos, hogy az újdonságok hozzájárulnak ahhoz is, hogy gazdagabbá válhasson a RISC-V alapú megoldásokból álló ökoszisztéma.

Galéria megnyitása

A vállalat ezzel együtt az OmniXtend gyorsítótár-koherens memória alrendszerét is bemutatta, amely Ethernet-kompatibilis összekötő protokollt használ. Ez első körben a processzorom mellett juthat szerephez, ám később akár a grafikus processzorok, a gépi tanulást segítő gyorsítók, valamint az FPGA-k mellé is kerülhet. A referencia dizájn a Chips Alliance-en keresztül lesz elérhető, amely szervezet az OmniXtend további fejlesztését is végzi majd.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap