Új részleteket derítettek ki a Higgs-bozonról

A CERN-ben a legnehezebb kvark és a Higgs egymásra hatását vizsgálták.

Új részleteket derítettek ki a Higgs-bozonról

A Higgs-bozon létezését a részecskefizikai standard modell jósolta meg. A teória értelmében egy olyan részecskéről van szó, amely egy mindenütt jelen levő kvantummező, a Higgs-tér közvetítője, amely cserébe mindenféle más részecskék tömegéért felelős. A Higgs-bozont évtizedek át keresték a szakértők különféle részecskeütköztetések során, míg végre 2012. július 4-én a Nagy Hadronütköztető munkatársai bejelentették, sikerült megtalálniuk a részecskét.

A Higgs tömegét 125 milliárd eletronvoltnak mérték, ami megfelelt a stantard modell által megjósolt méretnek. A felfedezés hivatalossá válásával azonban nem ért véget a rejtélyes bozon vizsgálata, hiszen ezen a ponton még szinte semmit nem lehetett tudni arról, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik és hogyan viselkedik különböző helyzetekben a részecske.

A Higgset vizsgáló kísérletek sorában fontos mérföldkövet jelent a most publikált kutatás, amely során a CERN kutatói a Higgs és a kvarkok, különösen a legnagyobb tömegű top kvark kölcsönhatását vizsgálták. A kvarkok a mezonokat és a barionokat (ilyen például a proton és a neutron) felépítő elemi részecskék, amelyeknek összesen hatféle típusuk létezik. Ezek tömegükben jelentősen eltérnek egymástól, és mivel a top kvark messze a legnehezebb, a szakértők feltételezték, hogy ez lép leggyakrabban kölcsönhatásba a Higgs-bozonnal.

A probléma vizsgálatához a csapatnak egyszerre kellett létrehoznia egy top kvarkot, egy top antikvarkot és egy Higgs-bozont, ami nem egyszerű feladat, mert csak minden századik Higgs keletkezik ilyen „társaságban”. A top kvark és antirészecske párja ráadásul szinte azonnal meg is semmisítik egymást, a Higgs pedig szintén villámgyorsan más részecskékké kezd alakulni.

A CMS és az ATLAS kísérletek kutatóinak azonban sikerült kétszer is közvetlenül megfigyelniük az eseményt, igazolva, hogy a Higgs közvetlenül kapcsolódik a legnehezebb kvarkhoz. A megfigyelt csatolási erősség összhangban áll a standard modell alapján várttal, jelentették be a szakértők, akik a következő évek hasonló megfigyelései során új részelteket remélnek kideríteni a Higgs és a többi részecske interakcióival kapcsolatban.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap