Shop menü

ÚJ GYÓGYSZERREL HOSSZABBÍTANÁK MEG EGYES KUTYAFAJTÁK ÉLETÉT

A LOY-001 nevű szer már 2026-ban elérhetővé válhat a piacon.
Jools _
Jools _
Új gyógyszerrel hosszabbítanák meg egyes kutyafajták életét

A Loyal állatgyógyászati vállalat bejelentése szerint az amerikai FDA megkezdte egy olyan gyógyszer engedélyezési folyamatát, amely meghosszabbíthatja a nagytestű és óriás kutyafajták élettartamát. A LOY-001 néven emlegetett szerről Celia Halioua, a Loyal alapítója és vezérigazgatója elmondta, hogy a cég abszolút kiérdemelte az FDA feltételes engedélyét most, hogy a hatásossági vizsgálatokat lényegében befejezték.

Óriás kutyafajtáknak azokat a kutyákat nevezik, amelyeket testméretük miatt megbámulunk az utcán: ilyenek a dán dogok, az ír farkaskutyák és az anatóliai juhászkutyák, hogy csak néhányat említsünk. A legtöbb ilyen hatalmas kutya nagyon rövid életű az átlagkutyákhoz képest: egy dán dog esetében körülbelül 9 év, egy ír farkaskutya esetében pedig mindössze 6 vagy 7 év az átlagos várható élettartam.

Egyes adatok szerint a kisebb testű kutyák akár háromszor annyi ideig is elélhetnek, mint a legrövidebb életű óriás kutyafajták. Az óriás fajták tagjai többnyire rákban és az életkorral összefüggő betegségekben halnak meg, ami arra utal, hogy a nagyobb kutyák alapvetően gyorsabban öregszenek, mint kisebb társaik. Az óriás fajták ráadásul érzékenyek az olyan csontrendszeri problémákra is, mint a csípőízületi diszplázia, amely egy krónikus ízületi gyulladáshoz vezető probléma.

Galéria megnyitása

„A kutyáknál tapasztalható szélsőséges fenotípusos változatosság nem természetes – ez az ember által végzett intenzív tenyésztés eredménye, amelynek célja olyan kutyák létrehozása volt, amelyek olyan feladatokban jeleskedtek, mint a pásztorlás, a védelem és a társas kapcsolatok” – mondja Brennen McKenzie, a Loyal állatorvos igazgatója. „A Loyalnál a nagytestű kutyák rövid élettartamát nem elkerülhetetlennek, hanem a mesterséges szelekció által okozott, genetikai gyökerű betegségnek tekintjük, amely éppen ezért célzottan kezelhető.”

Halioua elmondása szerint a nagytestű kutyákat úgy tenyésztették, hogy egyre nagyobbak legyenek, ami a sejtnövekedést elősegítő hormon, az IGF-1 megemelkedett szintjét okozta szervezetükben. Ez a hormon viszont egyúttal az öregedésüket is sietteti. A LOY-001 csökkenti az IGF-1 szintjét a nagy és óriás kutyafajtákban, meghosszabbítva ezzel egészséges élettartamukat.

A szert injekció formájában alkalmazzák, amelyet a piacra kerülés után az állatorvos adhat be az állatoknak három-hathavonta. A Loyal egy ugyanerre a problémára tablettát is fejleszt LOY-003 néven, az egyszerűbb alkalmazás érdekében. A közlemény szerint a LOY-001 2026-ra kerülhet általános forgalomba, amennyiben megkapja a végső engedélyeket.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére