Új égitestet fedeztek fel a Naprendszerben

A Farout becenéven emlegetett objektum a rendszerünk legtávolabbi észlelt tagja: jelenleg több mint 100-szor messzebb jár a Naptól, mint a Föld.

Új égitestet fedeztek fel a Naprendszerben

A 2018 VG18 katalógusjelű égitest az eddigi információk alapján egy gömbölyű törpebolygó lehet, és ugyanaz a kutatócsoport azonosította, akik októberben a Goblin, avagy Kobold nevű törpebolygót is megtalálták. A Farout annyira messze van a Naptól, hogy valószínűleg több mint 1000 földi évbe telik, mire körbeér pályáján. Összevetésképpen a Pluto pályaideje 248 földi év.

Az új törpebolygó jelenlegi távolsága 120 csillagászati egység csillagunktól, vagyis a Farout 3,5-ször messzebb van a Naptól, mint a Pluto, így minden korábban észlelt égitestnél távolabb jár. A korábbi rekorder, az Eris pályasugara 96 csillagászati egység. A Farout kapcsán az sem kizárt, hogy az pályája során elhagyja a helioszférát, vagyis a Nap mágneses, napszél által uralt fennhatóságát, hiszen a Voyager–2 szonda nemrégiben 120 csillagászati egységre a Naptól lépte át ezt a határt, kijutva a csillagközi űrbe.

Bár a Farout a legtávolabbi észlelt objektum a Naprendszerben, a szakértők pontosan tudják, hogy vannak ennél is messzebb keringő tagjai rendszerünknek. A Sedna törpebolygó például erősen elliptikus pályáján 900 csillagászati egységre is eltávolodik a Naptól, az Oort-felhő jeges égitestjei pedig 5–100 ezer csillagászati egységre vannak csillagunktól, messze kívül a helioszférán, de még mindig a Nap gravitációs befolyási terültén belül mozogva.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A Faroutot a hawaii Subaru távcsővel észlelték először még novemberben, majd decemberben a chilei Magellan teleszkóppal is sikerült megerősíteni létezését. Az észlelési adatok alapján az égitest nagyjából 500 kilométer átmérőjű lehet, ami valószínűsíti, hogy egy kerekded törpebolygóról van szó. Az égitest rószaszínű árnyalata pedig azt sugallja, hogy felszíne jégben gazdag.

Az új égitestet megtaláló kutatócsoport a feltételezett 9. bolygó után kutat a Naprendszerben, távoli, kisméretű égitestek mozgását vizsgálva, hátha ezek alapján sikerül leszűkíteni, hol rejtőzhet az az égitest, amelynek létét több, a Naprendszer peremvidékén keringő objektum furcsán megnyúlt és orientált pályája is valószínűsíti.

Mivel a Farout nagyon messze van és nagyon lassan mozog, pályájának felvázolására további évekre lesz szükség, mondja Scott Sheppard, a Carnegie Intézet kutatója, a törpebolygót felfedező nemzetközi csapat egyik tagja. Helyzete azonban valószínűsíti, hogy legközelebbi szomszédaihoz hasonlóan elnyújtott pályán kering, és a szakértők azt remélik, hogy a pálya következő években felmérendő pontos karakterisztikái jelentősen megkönnyíthetik a 9. bolygó utáni kutatást.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap