Újabb törpebolygó támasztja alá a 9. bolygó létezését

A Goblin, azaz Kobold becenevű égitest pályája tökéletesen illeszkedik a Plutón túli X bolygó létezését feltételező modellekbe.

Újabb törpebolygó támasztja alá a 9. bolygó létezését

Az utóbbi években a csillagászok egy sor olyan távoli égitestet fedeztek fel a Naprendszer küldő vidékein, amelyek szokatlanul elnyújtott, egymáshoz látszólag igazodó pályákon keringenek. Az egyik lehetséges magyarázat ezen pályák alakjára egy Plutón túli, egyelőre ismeretlen óriásbolygó létezése. Azzal kapcsolatban, hogy a Naprendszerben lehetnek más, még nem észlelt bolygók, régóta fantáziál az emberiség, az elmúlt pár évben azonban az említett égitestek felfedezésével megújult lelkesedéssel vetették bele magukat a csillagászok a 9. planéta keresésébe.

Amelynek létezését a különös távoli objektumokhoz csatlakozva immár a 2015 TG387 katalógusjelű törpebolygó is alátámasztja. A Goblin néven is emlegetett égitestet három évvel ezelőtt detektálták először a hawaii Subaru távcsővel dolgozó csillagászok, akik Scott Sheppard, a Carnegie Intézet kutatójának vezetésével ismeretlen objektumok után kutattak a Naprendszerben. Az égitesttel kapcsolatban mostanra sikerült annyi adatot összegyűjteni, hogy a szakértőknek már pontosabb fogalmaik vannak annak méreteiről és pályájáról is.

A Goblin meglehetősen apró, átmérője nagyjából 12 százaléka a Pultóénak. Elliptikus pályája sosem hozza közelebb a Naphoz a Neptunusznál, ami meglehetősen ritka, hiszen rajta kívül csak két másik hasonló égitestet ismerünk (2012 VP113 és 90377 Sedna). Naptávolpontja ugyanakkor sokkal távolabbra esik, mint ezeké: a Goblin a becslések szerint 2300 csillagászati egységre távolodik el központi csillagunktól, ami több mint kétszerese a Sedna legnagyobb távolságának.

Galéria megnyitása

A törpebolygó mintegy 40 ezer földi év alatt kerüli meg a Napot, és Sheppard elmondása szerint óriási szerencse, hogy sikerült észlelni, a jelenlegi technológiákkal ugyanis mindössze pályájának 1 százalékán detektálható a Földről. Ami egyben azt is sugallja, hogy számos más ismeretlen égitest létezhet a Naprendszerben, amelyekkel nem voltunk hasonlóan szerencsések.

Ami azonban igazán érdekessé teszi a Goblint, hogy pályája összhangban van több más, az utóbbi években felfedezett, furcsán elnyújtott pályájú távoli égitestével. Ezek az objektumok többnyire túl távol keringenek ahhoz, hogy az ismert óriásbolygók jelentősen befolyásolják pályájukat, ugyanakkor úgy mozognak, mintha a Külső-Naprendszer ismeretlen peremén létezne egy erős gravitációval bíró objektum. Sheppard és mások szerint a jelenlegi legjobb magyarázata a pályákra, hogy egy óriásbolygó kering a messzeségben, és a Goblin viselkedése teljesen beleillik a feltételezett planéta mozgását a korábban felfedezett törpebolygók és aszteroidák pályája alapján felvázolt modellekbe.

Sheppard, aki a Goblin előtt már felfedezett egy, a hipotetikus kilencedik bolygó létét alátámasztó égitestet (2012 VP113), azt reméli, hogy a vizsgálódást folytatva további hasonló objektumokat is sikerül detektálnia kollégáival, és ezek révén egyre pontosabb képet kap majd arról, hogy pontosan hol kellene keresni az ismeretlen óriásbolygót.

Galéria megnyitása
A korábban felfedezett gyanús Neptunuszon túli objektumok pályái

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap