Új ASRock alaplapok: a HDMI bemenet funkciója

Az újítás akkor jön majd jól, ha a kiszemelt monitoron nincs elég HDMI videó bemenet.

Új ASRock alaplapok: a HDMI bemenet funkciója

Az ASRock új, nyolcas sorozatú lapkakészletek köré épülő alaplapjainak legérdekesebb tulajdonságairól már értesülhettünk az elmúlt napok folyamán. A héten kiderült, hogy egyes alaplapok cseppálló bevonatot kapnak, valamint arról is lehullott a lepel, hogy milyen audió vezérlő kerül a friss deszkákra. Néhány napja a Z87-es és H87-es lapkakészlettel ellátott termékek tulajdonságaiból is ízelítőt kaphattunk, most pedig annak járunk utána, hogy mi a funkciója az új alaplapokra kerülő HDMI videó bemenetnek.

Egyes források szerint a HDMI videó bemenet jóvoltából lehetőség nyílik majd a csatlakoztatott eszközök audió és videó folyamának rögzítésére. Ezt a pletykát egyelőre hivatalos forrásból nem erősítették meg, az viszont kiderült, hogy mi a legfontosabb funkciója a HDMI videó bemenetnek. A lényeg az alábbi videóból derül ki:

A HDMI bemenethez egy kapcsolóáramkör tartozik, amellyel válthatunk a PC képe és a HDMI videó bemenetre kapcsolt eszköz képe között. Ez akkor jön jól, ha az adott monitor nem rendelkezik elegendő HDMI videó bemenettel, hiszen ekkor forrásváltás alkalmával cserélgetni kéne a HDMI kábeleket. Az ASRock megoldásának köszönhetően ilyesmire nincs szükség, hiszen gyorsbillentyűk segítségével válthatunk a külső eszköz és a PC képe között. A váltás nem túl gyors, de a funkció így is hasznos lehet. Hab a tortán, hogy az extra bemenet akkor is használható, ha a PC éppen ki van kapcsolva.

A videóból nem derül ki, hogy a szolgáltatás növeli-e a késleltetést, az viszont világos, hogy a rendszer a Haswell APU integrált videó vezérlőjére támaszkodik. Ez persze nem jelenti azt, hogy a funkció videokártya használatakor nem működik: a megoldást ekkor a Lucid Virtu szoftvere jelentheti.

Összességében úgy látszik, hogy az ASRock rengeteg innovatív megoldással készül a Haswell APU egységek és a nyolcas sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapok rajtjára. Most már csak az a kérdés, milyen újításokkal készülnek a rivális alaplapgyártók.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward