Tízmagos processzorral készül az Intel a ZEN 2-re?

A pletykák szerint a 10 nm-es csíkszélesség bevetése előtt még egy 14 nm-es CPU generációt dob piacra az Intel.

Tízmagos processzorral készül az Intel a ZEN 2-re?

Az Intel háza táján elég régen megrekedt a gyártástechnológiai fejlődés, ugyanis a 10 nm-es csíkszélesség bevezetése körül komoly problémák merültek fel, így a Tick-Tock program 2015-2016 táján letért a megszokott vágányról – nyugdíjazták is. A Broadwell architektúra óta, ami a 22 nm-es Haswell csökkentett csíkszélességű kiadása, a gyártó a 14 nm-es csíkszélességre támaszkodik. A Broadwell után a Skylake egy új architektúrával érkezett, majd további három generáció is megjelent, ugyancsak a 14 nm-es csíkszélességre alapozva: a 7. generációt képviselő Kaby Lake, a 8. generációs Coffee Lake, valamint a 9. generációs Coffee Lake Refresh. Utóbbi kettőnél a processzormagok száma is növekedett, ugyanis közben az AMD végre ütőképes processzorokat adott ki a ZEN alapú RYZEN termékek személyében, így ezekre válaszolni kellett. Úgy tűnik, a 2019 végén bemutatkozó 10 nm-es gyártástechnológia megjelenése előtt még egy 14 nm-es processzor-sorozat érkezhet, ami a Comet Lake nevet viseli, újítása pedig az lesz, hogy a jelenlegi maximális 8 helyett már 10 processzormagot tartalmaz a lapkája.

Hogy erre miért van szükség? Azért, mert a 10 nm-es csíkszélesség tömegtermelésben történő bevetésére a következő év közepén, illetve második felében kerülhet sor, így a köré épülő processzorok majd csak az év vége felé jelenhetnek meg kereskedelmi forgalomban. Igen ám, de az AMD időközben elkészült a ZEN 2 fejlesztéssel, ami elsőként az EPYC szerverprocesszorok fedélzetén mutatkozik be, ezek első képviselői pedig már idén decemberben elérhetővé válnak. Az Intelnél attól tartanak, hogy a ZEN 2 alapú kliensprocesszorokat jóval hamarabb piacra dobhatja az AMD, mint ahogy az Intel 10 nm-es csíkszélességgel készülő processzorai megjelennének, így egyfajta lépéskényszerként tízmagos kliensprocesszorokat dobnak piacra. Ezzel az AMD vitorlájából kifoghatnak némi szelet, de hogy a projekt mennyire lesz sikeres, az majd csak az újdonságok megjelenésekor derül ki.

Galéria megnyitása Az egyelőre rejtély, mikor érkezik a tízmagos újdonság A tízmagos Intel processzorok a Comet Lake kódnevet viselik és az Intel LGA-115x platformját használják. A 14 nm-es csíkszélességgel készülő lapkák a 10. Intel Core generáció alapját képezhetik, architektúra terén azonban nem várható változás, vagyis a Skylake architektúra ösvényén lépdel tovább a vállalat. Ennek értelmében amásodszintű gyorsítótár továbbra is 256 KB-nyi lehet processzormagonként, harmadszintű megosztott gyorsítótárból pedig 20 MB-nyi érkezhet.

Hogy az AMD következő generációs RYZEN processzorai mikor jelennek meg? A vállalat első embere erre a kérdésre kitérő választ adott a pénzügyi eredmények ismertetésekor, úgyhogy semmi biztosat nem lehet tudni egyelőre, legalábbis hivatalosan. Az viszont nincs kizárva, hogy a ZEN 2 architektúra köré épülő RYZEN processzorok érkezése előtt még az AMD is kiad egy tízmagos processzort, ami az aktuális ZEN+ fejlesztést használja – korábban erről pletykáltak. Talán ez lesz az R7-2800X? Idővel kiderül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap