Tíz maggal érkezik a RYZEN R7 2800X?

Egy érdekes CineBench R15 screenshot bukkant fel, ami egy 10 maggal és 20 szállal rendelkező RYZEN R7 2800X érkezésére utalhat.

Tíz maggal érkezik a RYZEN R7 2800X?

Az AMD Socket AM4-es platformja legalább 2020-ig velünk marad, vagyis eddig egészen biztosan érkeznek hozzá újabb processzorok és APU egységek. Idővel a jelenlegi CCX felépítés, ami négy darab processzormagra támaszkodik, változni fog, így egy-egy CCX akár 6 vagy 8 processzormagot is rejthet, de erre még egy picit várni kell. Vagy mégsem?

Nemrégiben az Elchapuzas Informatico munkatársai egy érdekes CineBench R15 screenshotot osztottak meg, amelyen egy RYZEN R7 2800X típusú processzor eredményei láthatóak. A szóban forgó központi egység már nem 8 processzormaggal és 16 szállal, hanem 10 processzormaggal és 20 szállal rendelkezik, ami a jelenlegi CCX felépítés alapján megvalósíthatatlan előrelépésnek tűnik. Vagyis, amennyiben valós termékről van szó, mindenképpen változásnak kellett történnie CCX felépítés terén, hiszen az aktuális dizájn maximum két darab négymagos CCX alkalmazását teszi lehetővé, ebből pedig sehogy sem lehet 10 magot varázsolni, legalábbis a jelenlegi információk alapján.

Galéria megnyitása

A szóban forgó RYZEN 7 2800X processzor egyébként 2110-2130 pont közötti eredményt ért el a CineBench R15 több szálon futó tesztjében, az viszont nem derült ki, hogy pontosan mekkora órajelen ketyegett. Az alap-órajel 4 GHz lehet, a maximális Boost órajel értékéről azonban nem hullott le a lepel.

Hogy mennyire jó a 2130 pont körüli teljesítmény? Lau Kin Lam éppen a napokban mutatta meg, mire képes 5 GHz-es magórajelen az Intel érkező, Core i9-9900K típusjelzéssel ellátott központi egysége, amely 8 maggal és 16 szállal rendelkezik, maximális boost órajele pedig 4,7 GHz lesz. A teszt alapján 2166 pontos teljesítmény rajzolódott ki, azaz alap órajelen egy szinten lehet az újdonság a fentebb említett RYZEN R7 2800X modellel.

RYZEN fronton a magszám növelése nem túl nagy meglepetés, hiszen erre eddig is számíthattunk, az MSI pedig már olyan reklámvideót is bemutatott, amelyben egyik alaplapjánál nyolcnál több processzormag támogatásáról is említést tett. A magszám növelése tehát nem újdonság, inkább az a furcsa a történetben, hogy ilyen hamar ennyire komoly változásra kerülhet sor, hiszen a Zen+ alapú processzorok még csak nemrégiben mutatkoztak be, az olcsóbb négymagos termékek pedig még meg sem jelentek a piacon, csak az OEM-ek kapták meg őket.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap