Nyolcnál több processzormag Socket AM4 platformban?

A jelek szerint AMD fronton is magszám-növelésre számíthatunk a nem is oly távoli jövőben.

Nyolcnál több processzormag Socket AM4 platformban?

Az AMD tavaly bemutatott első generációs RYZEN processzorai alaposan felkavarták a processzorpiac poshadt állóvizét, ugyanis a termékek komoly gyorsulást hoztak előző generációs társaikhoz képest, igaz, a bemutatkozás nem volt épp tökéletes, hiszen sokáig különböző gyerekbetegségei voltak a Socket AM4-es platformnak. Ezeket idővel sikerült kijavítani, így az Intel újra ütőképes riválist kapott, amire meg is érkezett a válasz: a Core i3-as, Core i5-ös és Core i7-es processzorcsaládok esetében magszám-növelésre került sor, így az Intel processzorok jól állták a sarat a konkurenciával szemben. A teljes platform költségeit nézve már így is sok esetben versenyképesebbnek bizonyultak az AMD megoldásai, hiszen Intel fronton sokáig csak a drága Z370-es alaplapok álltak rendelkezésre, amelyek nem tudtak versenyezni a B350-es és az A320-as deszkák áraival.

Az AMD idén a második generációs RYZEN processzorok piacra dobásával próbálja megtartani a tavalyi lendületet, ezekhez pedig új lapkakészletek is érkeznek. Az X470 már a csúcsprocesszorokkal együtt bemutatkozott, ám a rövidesen érkező, költséghatékonyabb RYZEN processzorok mellé is jár egy új lapkakészlet, ami az AMD B450 lesz. A köré épülő új alaplapok már kezdenek szállingózni, így a köréjük épülő marketinganyagok is sorra érkeznek. Ezek közül az egyik legérdekesebb az MSI nemrégiben publikált videója, amelyen az szerepel, hogy a lapkakészlethez társuló átdolgozott tápellátás tökéletesen megfelel a 8 vagy több maggal rendelkező Socket AM4-es processzorokhoz.

Galéria megnyitása
Mivel jelenleg 8 maggal és 16 szállal rendelkező Socket AM4-es processzorok készülnek, így erősen valószínű, hogy a ZEN 2 architektúra érkezésével nem csak architektúra, de CPU dizájn terén is komoly változásokra számíthatunk. A 7 nm-es csíkszélességgel készülő processzorok várhatóan több processzormaggal rendelkeznek majd, ami a CCX tömbök áttervezésén keresztül valósítható meg. Jelenleg egy CCX tömb 4 processzormagot rejt, így egy 50%-os növelés hatására akár 12 maggal rendelkező Socket AM4-es processzorok is készülhetnek – és így a belépőszintű modellek sem négy, hanem hat processzormaggal dolgoznak majd. Ennél meredekebb elképzelés, hogy a CCX tömbben lévő processzormagok számát egyszerűen megduplázzák, vagyis 8 mag lesz egy tömbben, ami utat nyithat a 16 magos Socket AM4-es processzorok előtt is. Nincs kizárva, hogy erre a jövőben tényleg sor kerülhet, ám sokkal valószínűbb, hogy „csak” egy 50%-os bővítést hajt végre a cég, hogy a további növekedés is biztosítható legyen – a 100%-os bővítés túl nagy ugrás lenne, ami egyrészt nem feltétlenül éri meg, másrészt technikailag sem teljesen biztos, hogy kivitelezhető.

A lényeg, hogy az MSI videója szerint a 400-as sorozatú lapkakészlettel szerelt alaplapok biztosan kompatibilisek lesznek a jövőben érkező nyolc, vagy ennél több processzormaggal szerelt Socket AM4-es processzorokkal, még akkor is, ha velük együtt 500-as sorozatú lapkakészletek is megjelennek. Ennek nyilván az is feltétele, hogy a 400-as sorozatú alaplapokhoz friss UEFI Firmware is készüljön, hiszen csak azzal biztosítható az újabb processzorok felismerése és normál működése. A dolog persze nem túl meglepő, hiszen az AMD már korábban közölte, legalább 2020-ig tervez a Socket AM4-es platformmal, az viszont kellemes meglepetés, hogy a nyolcnál több processzormaggal rendelkező AMD processzorok együttműködnek majd a 400-as sorozatú lapkakészlettel szerelt alaplapokkal.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap