Shop menü

SZABADJÁRA ENGEDI A META DONALD TRUMPOT

Az elnöki kampány egyre magasabb fordulaton pörög, és a Meta valószínűleg azt akarja, hogy minél nagyobb aktivitást tudjon elérni az elkövetkezendő hónapokban.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Szabadjára engedi a Meta Donald Trumpot

A hétvégén Donald Trumpot egy évtizedek óta példátlan merénylet érte, ami a közösségi médiát igencsak megmozgatta, elképesztő aktivitást lehetett látni minden felületen. De most nem ezzel fogunk foglalkozni, hanem azzal, ami még közvetlenül az előtt történt, hogy az elnökaspiránsra lövéseket adtak le.

Ugyanis éppen a múlt héten döntött úgy a Meta, hogy felszabadítja Donald Trumpot. Az exelnök, üzletember fiókján feloldják a korábbi korlátozásokat, amik miatt a szabálysértések alkalmával sokkal komolyabb büntetésben részesült, mint az átlagos felhasználók. A továbbiakban elvileg már egyenlő elbírálásban fog részesülni mindenki mással, nem kell attól tartania, hogy egy súlyosabb állítást követően hiába próbál belépni a fiókjába.

Az Instagramot és a Facebookot egyaránt használja Trump, az X-et azonban nem, ahelyett egy saját közösségi oldalt hozott létre Truth Social néven.

A közösségi médiában mindig is nagyon aktív volt, ma sincs ez másként, de a Meta felületein eddig vissza kellett magát fognia. Trumpot szinte minden közösségi oldal letiltotta a Capitolium elleni ostrom miatt 2021 januárjában, ugyanis az exelnök akkor nem csitította, hanem inkább buzdította a tömeget. Szép lassan aztán mindenki újra teret engedett neki, és a Meta mostani döntését követően már bárhol akadály nélkül adhat hangot a véleményének – a szabályok betartása mellett.

Galéria megnyitása

A nagy tiltásokat követően Trump nem bírta elviselni, hogy nincs olyan felület, ahol a követőit gyorsan és hatékonyan tudná megszólítani, ezért létrehozta a Truth Social platformot, ahol a sokkal szűkebb felhasználó közönség ellenére is 7,24 millió követőre tett szert. Ennél azonban az Instagramon és a Facebookon sokkal több embert tud megszólítani Trump, hiszen a képmegosztón 25,6 milliós tábora van, a Facebookon pedig 34 millióan állnak mögötte.

Donald Trump nagyon értékes a közösségi médiának, olyan közönséget tud elérni, ami a megszokottól eltérő. A legnagyobb követői táborokkal rendelkező emberek általában sportolók, színészek, előadóművészek. A politikusi körökben talán csak Barack Obama tekinthető népszerűbbnek, de a követői bázis Trump és Obama esetén is eléggé különbözik. Nem meglepő tehát, hogy Trumpnak a botrányai ellenére próbálnak kedvezni.

De hol marad az X?

Az elnöki székért ismét elinduló üzletember egyébként a Twitteren kezdte a közösségi médiás pályafutását, és könyvet lehetne írni a platformmal való viszonyáról. Trump 2009-ben csatlakozott a mikrobloghoz, és már akkor népszerű volt, de még a politikától függetlenül. 2016-ban a kampányában a Twitter egy kulcsfontosságú eszköznek bizonyult, 2017 júniusában a Fehér Ház illetékesei kijelentették, hogy Trump tweetjei a közösségi oldalon hivatalos elnöki nyilatkozatoknak tekinthetőek.

Az évek során rendszeresen tett közzé olyan bejegyzéseket Trump, amiknek a valóságtartalma eléggé erőteljesen vitatható volt. Éppen ezért 2020 májusától a Twitteren bizonyos esetekben már egy tényellenőrző funkció is megjelent a posztjai alatt. Válaszul támadni kezdte a technológiai cégeket, és mindenkit azzal vádolt, hogy megpróbálják elhallgattatni, és a szabályokkal korlátok közé szorítani, és ezt követően jött a Capitolium ostroma.

Miután a Twittert megvásárolta Elon Musk, az első intézkedései között volt, hogy visszaállította Donald Trump fiókját, ami miatt sok kritikát kapott az üzletember, de ezt később a Meta ugyanúgy meglépte. Az X mikroblogon lenne Trump legnagyobb követői tábora (több mint 87 millió), de ott továbbra sem aktivizálta magát. Pedig Elon Musk a mostani kampányát több alkalommal, anyagilag is támogatta, minden bizonnyal azt remélve, hogy így visszatér.

Az egészen biztos, hogy az X jelenlegi működése mellett attól sem kellene tartania, hogy bármilyen módon visszafognák a bejegyzéseit. Musk ugyanis nagyon hasonlóan gondolkodik a szólásszabadságról, mint Donald Trump, és ennek jegyében kezeli a mikroblogon megjelenő bejegyzéseket is.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére