Shop menü

SAJÁT RENDSZERCHIPPEL RUKKOLHAT ELŐ AZ OPPO

Több ezer szakembert vehetett fel a cég a tervezéshez, és a különböző MariSilicon lapkákkal folyamatosan gyűjti a tapasztalatokat.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Saját rendszerchippel rukkolhat elő az Oppo

A chiptervezésbe sokan vágtak bele az utóbbi időben, de a sikeres projekteket nem tudjuk hosszasan sorolni, mert nincsenek ilyenek. A Google az egyedüli, aki az utóbbi időben egyedi dizájnra állt át, de neki is kollaborációban sikerült ezt megvalósítani. Most úgy tűnik, hogy az Oppo szeretné a kezébe venni a chiptervezést, és az elmúlt években ehhez már gyűjtött némi ismeretet.

A BBK Electronics égisze alatt az Oppo lényegében korlátlan mennyiségű pénzből fejleszthet, és rendre ki is emeli, hogy rengeteg pénzt fordít kutatásra és fejlesztésre. Az elmúlt években a vállalat összerakott egy teljesen egyedülálló képfeldolgozó társprocesszort, amit kiemelkedő teljesítményre képes a meglévő rendszerchipek mellé pakolva, és már saját Bluetooth chipet is alkotott.

Galéria megnyitása

A MariSilicon X képfeldolgozó egység 18 TOPS (int8) számítási kapacitással rendelkezik, és mostanra több mobilban is felbukkant. Időközben pedig a vállalat elkészült a második társprocesszorával is, a MariSilicon Y-nal. A MariSilicon Y egy olyan Bluetooth chip, ami a tervek szerint képes lesz megvalósítani soha nem látott (hallott) minőségben a vezeték nélküli zenehallgatást. Erről az egységről nemrégiben számoltunk be részletesen, érdemes elolvasni, hogy milyen lehetőségeket tartogat majd.

Galéria megnyitása

Az Oppo tehát egy ideje már komolyabban foglalkozik a chiptervezéssel, és minden bizonnyal jól átlátja ennek a nehézségeit is. De pontosan tudja azt is, hogy egy saját igényekhez megfelelőre tervezett lapka milyen előnyökkel tudna járni, és szép lassan eljuthat a cég arra a szintre, hogy megpróbáljon egyedi rendszerchipet összehozni. Az Ice Universe számolt be arról, hogy a fejlesztéshez közel álló forrása szerint 2024-re készülhet el az Oppo lapkája.

Állítólag mostanra több ezer mérnököt vett fel a vállalat chiptervezési feladatokra. Szóval egy meglehetősen nagy csapat munkálkodik a projekten, részleteket azonban most még nem lehet tudni arról, hogy pontosan mi készül. Az szinte biztos, hogy szabványos ARM processzormagokat fog használni az Oppo az első saját rendszerchipje megalkotása során. De az nem biztos, hogy a Cortex magok mellé Mali (vagy az újabb, ray tracinget is támogató Immortalis) integrált grafikus vezérlő kerül. IGP-ből szélesebb kínálat van, és akár az AMD-vel is közösködhetne az Oppo.

Az is elképzelhető, hogy külső partnerrel közösen fogja megvalósítani a rendszerchipjét a vállalat. A Google például a Tensor chipeket meglévő Samsung dizájnok átdolgozásával, kiegészítésével hozta létre. Korábban a MediaTek bejelentette a Dimensity 5G Open Resource Architecture kezdeményezését, melyben lehetőséget nyújt más cégeknek, hogy az általuk biztosított alapot felhasználva alkossanak részben egyedi, különleges igényeket hatékonyabban kielégítő lapkákat.

Galéria megnyitása

Korábban voltak már olyan pletykák, hogy az Oppo érdekelt lehet a TSMC által beindított 3 nm-es csíkszélesség használatában, szerepel a szerződött partnerek körében. Az Oppo már egyébként is TSMC partner, hiszen a tajvaniak készítik a MariSilicon X lapkát, és jó eséllyel a MariSilicon Y-t is a TSMC gyártja majd.

Az egyedi rendszerchipek összerakása papíron nagyon egyszerű feladat, de az elmúlt időszakban többeknek is beletört a bicskája a chiptervezésbe. Mostanság a Samsung sem áll jól ezen a téren, hosszú idő után előszőr csak Qualcomm chipekkel fognak megjelenni a Galaxy S modellek, és a Xiaomi sem tudott érdemi megoldással előrukkolni, pedig megpróbálta. De bízunk abban, hogy az Oppo sikerrel fog járni, mert egy jó konstrukció ezen a fronton mindenképpen érdekesebbé tehetné a piaci versenyt.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére