Résen kell lenni a GeForce RTX 30 Laptop GPU-val szerelt notebookok kiválasztásakor

Zavarba ejtően széles lesz a választék az új mobil videokártyákból, már ami a TGP-t illeti, ez pedig a várható teljesítményt is befolyásolja.

Résen kell lenni a GeForce RTX 30 Laptop GPU-val szerelt notebookok kiválasztásakor

Az Nvidia új generációs mobil videokártyái az idei CES alkalmával mutatkoztak be, a velük kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat egy összefoglaló keretén belül tálaltuk. Nem sokkal később felröppent egy pletyka, amely alapján úgy tűnt, összemosódik majd a Max-P és a Max-Q jelölés, így sokkal nehezebb lesz kideríteni, mely videokártya dolgozik az adott noteszgép házában, ám az Nvidia szerencsére hamar rendet tett a témában. A Max-Q jelölést továbbra sem száműzik, sőt, az egyes partnereket arra biztatják, minden fontos információ közöljenek a videokártyával kapcsolatban annak érdekében, hogy a vásárlók egyértelműen láthassák, milyen modellel van dolguk.

Noha ez az ajánlás szimpatikus és korrekt, mivel a partnereket semmi sem kötelezi a betartására, sokan továbbra sem osztanak meg lényegi információkat az adott noteszgépben található mobil videokártyával kapcsolatban, ami mindenképpen probléma. Ennek köszönhetően csak a tesztekből lehet kideríteni, milyen videokártyát kapott a hőn áhított notebook, ám ezzel is vigyázni kell, ugyanis regionális eltérések könnyen lehetnek, így pedig már bukhat is az egyenlet.

Érdemes lehet olyan verziót választani, amelyről az adott régióban van teszt és minden szükséges információ rendelkezésre áll, de ha ilyen modellel nem találkozunk, alternatív módon a gyártó ügyfélszolgálatánál is rákérdezhetünk, mi a helyzet a kiszemelt modellel. Ha nem válaszolnak, vagy csak nem adnak ki pontos információt, érdemes lehet másik gyártónál próbálkozni.

Galéria megnyitása

A ComputerBase munkatársai egy kis mankót is készítettek ahhoz, hogy könnyebb legyen eligazodni a GeForce RTX 30 Laptop GPU sorozat modellkínálatában, ami igencsak terjedelmes – a segítség a fenti táblázat formájában érhető el. A GeForce RTX 3060 Laptop GPU és a GeForce RTX 3080 Laptop GPU esetében 8-8 különböző Max-P és 3-3 Max-Q változatot tarthatunk számon, míg a GeForce RTX 3070 Laptop GPU-nál már csak 3 Max-P és 3 Max-Q kivitel közül lehet választani.

Az új videokártyáknál a Dynami Boost 2.0 technológia jóvoltából a processzor, a VRAM és a GPU közötti fogyasztást mesterséges intelligencia tudja szabályozni, illetve a terhelésforma igényeinek megfelelően kiegyensúlyozni, így ezen keresztül 5, 10 vagy 15 W-nyi extra teljesítménykerethez juthat a GPU, ami a GeForce RTX 3060, 3070 és 3080 mobil változatánál sorrendben 130, 145 és 165 W-os maximális TGP keretet eredményez.

Galéria megnyitása
Az említett információs lap (Forrás: ComputerBase.de)

Amennyiben lehetőség van a noteszgép vizsgálatára – például bemutatóteremben kiállított modelleknél –, az Nvidia Control Panelen keresztül már elérhető egy csomó olyan információ, ami eddig nem volt publikus a korábbi verzióknál. Ennek megfelelően kideríthetjük a GPU összes adatát, megnézhetjük-hogy van-e Max-Q támogatás, illetve a TGP-ről is tájékoztat a rendszer, ehhez csak az Nvidia Control Panelt kell megnyitni, ahol a System Information fülön ott van minden fontos adat. Az egyes verziók teljesítményére a később érkező tesztekből lehet majd következtetni.

Azért titkon reméljük, idővel több adat lát napvilágot a GeForce RTX 30 Laptop GPU alapú noteszgépek pontos tulajdonságaival kapcsolatban a notebookgyártók hivatalos weboldalain, mint most, ugyanis egyelőre még csak az XMG fogadta meg az Nvidia ajánlásait, a többiek nem igazán.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap