Rendőri szolgálatba állt Spot, a robotkutya

A Boston Dynamics által fejlesztett robotról teljesen véletlenül derült ki, hogy azt a massachusettsi tűzszerészek tesztelik, ami miatt kisebb botrány van kibontakozóban az Egyesült Államokban.

Rendőri szolgálatba állt Spot, a robotkutya

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Spot nevű rendszert most szeptemberben kezdték árusítani, amellett, hogy a Boston Dynamics számos szervezetnek ingyen is rendelkezésére bocsátotta a robotot, hogy annak felhasználási lehetőségeit tesztelje. Így várható volt, hogy rövid időn belül különböző területeken felbukkanhat a robotikus kutya. A legfrissebb információk szerint a korai felhasználók közé tartozik a massachusettsi rendőrség tűzszerész osztaga is.

Erre egy, a rendőrség Facebook-oldalán posztolt videóból derült fény, amelynek létezésére az ACLU nevű amerikai szabadságjogi szervezet hívta fel figyelmet. A szervezet tagjai aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a robotot a rendőrség gyakorlatilag korlátozások nélkül használhatja, és kérvényezték, hogy az illetékes szervek hozzák nyilvánosságra, pontosan milyen célokra akarják bevetni Spotot, és esetlegesen későbbi robotokat.

Az ACLU nyomozása szerint a Boston Dynamics 90 napra, augusztustól novemberig kölcsönözte ki Spotot a rendőrségnek, annak felmérésére, hogyan használható a robot a bűnüldözésben, különösen „a potenciálisan veszélyes helyek távolról való megvizsgálása során.” Az ACLU fő problémája ezzel, hogy egyelőre átláthatatlan, ez pontosan mit is jelent.

Ahogy a szervezet részéről Kade Crockford programigazgató elmondta, a hasonló technológiák kapcsán gyakran problematikus, hogy azok használata még azelőtt elterjed, hogy a társadalmi, a politikai vagy a jogi rendszer érdemben fel tudná mérni a várható problémákat, és szabályozhatná a használatot. Ez pedig jelen esetben, amikor a robotok alkalmazásának komoly jogi és biztonsági következményei lehetnek, illetve fennáll az állampolgári jogok sérülésének esélye, egyszerűen megengedhetetlen.

Az ügy kapcsán többek közt olyan, tényleg jogosnak tűnő aggályok hangoztak el szakértői oldalról, miszerint hasonló tesztüzem címén jelenleg a rendőrség Spotnál sokkal veszélyesebb robotokat is bevethet bármilyen „veszélyesnek” ítélt célra, illetve hogy a robotkutyához hasonlóan ártalmatlannak tűnő rendszerekkel a jelenleginél is átfogóbb szintre emelhető az állampolgárok megfigyelése. Konkrétan Spot kapcsán pedig az is felmerült potenciális problémaként, hogy mivel a robot nyílt alkalmazásprogramozási felülettel rendelkezik, gyakorlatilag bárki átveheti felette az irányítást.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap