Shop menü

RÁFÚJHATÓ ÉS LEMOSHATÓ CSOMAGOLÁSSAL A KÖRNYEZETÉRT

Egy újfajta bevonattal óvnák meg a Harvard kutatói a gyümölcsöket és zöldségeket a gyors romlástól és a betegségokozó mikrobák terjesztésétől.
Jools _
Jools _
Ráfújható és lemosható csomagolással a környezetért

A csomagolás sok esetben fontos az élelmiszerek megóvásához, tartósságának megőrzéséhez és a szállítás megkönnyítéséhez. Ez sajnos nagyon sok esetben még ma is műanyag csomagolást jelent, ami nagy terhet jelent a környezetre, mivel nehezen bomlik le, és szennyezi a talajt, illetve az ivóvizet. Világszerte sokan dolgoznak a jobb alternatívákon.

A Harvard mérnökei például egy olyan ráfújható bevonattal álltak elő, amely nem toxikus, biológiailag lebomló és antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik. Ezzel nemcsak a csomagolóanyagok, de a kidobott élelmiszerek mennyisége is csökkenthető lehet, és jobban megelőzhetővé válhatnak az élelmiszermikrobák okozta betegségek. A bevonatot egyszerűen ráfújják az egyes gyümölcsökre és zöldségekre, az eltávolításhoz pedig semmi más nem kell, csak víz.

Világszerte rengeteg élelmiszer kerül kidobása amiatt, mert a mikroorganizmusok megkezdik, vagyis elromlik. Az élelmiszerek ráadásul emberre veszélyes mikrobáknak is otthont adhatnak, az ilyen forrású betegségekhez évente több mint 420 ezer haláleset köthető. A megfelelő csomagolás sok esetben megoldást jelenthet mindkét problémára, viszont, ahogy már említettük, a hagyományos csomagolóanyagok használatával rengeteg hulladék termelődik. A ráfújható bevonat persze nem jelent teljeskörű megoldást a problémára, de sokak szerint nagyon fontos lépés lehet a jó irányba.

A bevonat fő alkotóeleme a pullulán, egy maltotrióz egységekből álló poliszacharid polimer, amely ehető és általánosságban nagyon biztonságosnak mondható. A bevonat természetes eredetű antimikrobiális összetevőket is tartalmaz, citromsavat és kakukkfűolajat, valamint egy bakteriális eredetű, antibakteriális hatású anyagot, a nizint. A keverék akár meg is ehető, és teljesen biztonságos.

Galéria megnyitása

A fejlesztésről beszámoló tanulmány szerint a bevonat kialakítása leginkább a vattacukor gyártására hasonlít, a pullulán szálakat hasonlóan viszik fel a felületre, mint a finom cukorszálakat a vattacukor pálcájára. A megoldást avokádókon tesztelték, ezek ugyanis különösen hajlamosak arra, hogy betakarítás után hamar megromoljanak. A bevonat könnyen lemoshatónak bizonyult, és jelentősen megnyújtotta az avokádó fogyaszthatósági időtartamát: a kezelt gyümölcsöknek csak a fele kezdett rohadni egy hét után, míg a kezeletlen darabok 90 százaléka megromlott ennyi idő alatt. Ráadásul az élelmiszerek által terjesztett patogének mennyisége sokkal alacsonyabbnak bizonyult a bevont darabokon, mint a bevonat nélkülieken.

Bár nem ez az első antimikrobiális élelmiszerbevonat, a fejlesztők szerint ez a leghatásosabb és legkönnyebben eltávolítható a jelenleg létező megoldások közül. A ráfújásos megoldással kevesebb alapanyag kell a bevonat létrehozásához, mint azoknál, amelyek keretében bele kell mártani az anyagba a gyümölcsöket, és nincs szükség szárításra sem. A szintén szárazon felvihető, cellulóz alapú csomagolóanyagokhoz képest pedig nagy előny a könnyű eltávolítás, és hogy nincs szükség újrahasznosításra.

A csapat jelenleg a bevonat felvitelének fejlesztésén dolgozik, hogy ez nagy léptékben is hatékonyan menjen, valamint az anyag további biztonsági tesztelésére is szükség lesz, mielőtt engedélyezik. Az eddigi eredmények azonban kétségkívül nagyon ígéretesek.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére