Pert indított a Huawei az Egyesült Államok ellen

A vállalat azt nehezményezi, hogy törvényi tiltást hoztak ellene bizonyítékok nélkül, és szeretné ezt érvényteleníteni.

Pert indított a Huawei az Egyesült Államok ellen

A Huawei vezetője, Guo Ping egy élőben közvetített, rendkívüli tájékoztatón jelentette be Sencsenben, hogy bepereli az amerikai kormányt. A vállalat egy olyan törvény miatt nyújtott be keresetet, ami a cég meglátása szerint beleütközik az Egyesült Államok alkotmányába, és súlyos károkat okozhat a gazdaság és a lakosság számára.

A Huawei panaszt nyújtott be egy amerikai szövetségi bíróságon, melyben a tavaly augusztusban elfogadott NDAA (National Defense Authorization Act) törvény 889. szakaszának alkotmányosságát vitatja. Az USA ebben határozta meg, hogy Amerikában a cégek nem használhatnak Huawei eszközöket. A kínaiak meglátása szerint teljesen alkotmányellenes szabályozásról van itt szó, és éppen ezért ezt véglegesen meg kell szüntetni. A Huawei Texas államban nyújtotta be a keresetét.

Galéria megnyitása

A perben foglaltak szerint az NDAA 889. cikkelye nemcsak az összes amerikai kormányzati szervezet számára tiltja a Huawei eszközök és egyéb szolgáltatások megvásárlását, hanem korlátozza az olyan partnerekkel való együttműködést is, akik valamilyen Huawei megoldást vásároltak. Márpedig konkrétan megnevezett vállalatra szabottan korlátozásokat bevezetni egyértelműen szembemegy az alkotmánnyal; azt pedig különösen nehezményezi a kínai alakulat, hogy az Egyesült Államok úgy hozta meg a szóban forgó korlátozást, hogy valójában semmilyen bizonyítékkal nem szolgált arra vonatkozóan, hogy tényleges fenyegetést jelentene. Márpedig a nemzetbiztonsági kockázat egy meglehetősen súlyos vád. A Vodafone nemrégiben szintén felemelte a hangját amiatt, hogy az USA úgy tett határozott lépéseket – és erre ösztönözte a partnereit is –, hogy továbbra sincs kézzel fogható bizonyítéka arra, hogy a Huawei bármilyen törvénybe ütköző dolgot tett volna.

Érdekes módon a Huawei olyan vádakat is megfogalmazott az Egyesült Államokkal szemben, hogy információk lopásával próbálhatott bizonyítékokra szert tenni vele szemben. Azt állítja a vállalat, hogy az amerikaiak feltörhették a szervereit, és elektronikus leveleket szerezhettek meg – amikben minden bizonnyal semmit nem találtak a Huawei ellen. Erről azonban részleteket egyelőre nem lehet tudni.

Galéria megnyitása
Song Liuping, kezében egy Mate X modellel

A cég jogi igazgatója, Song Liuping elmondta, hogy véleménye szerint a szóban forgó törvény számos olyan állítás alapján lett meghozva, ami hamis, nem bizonyított és nincs mögötte valós teszt sem. És leszögezte, hogy a Huawei nem áll a kínai kormány tulajdonában, sem pedig az irányítása alatt, de még csak beleszólása sincs az ügyeibe. John Suffolk, a kiberbiztonsági felelős pedig arról beszélt, hogy a Huawei nagyon sokat tesz a megfelelő biztonság elérése érdekében a fejlesztések során, és magas követelményekkel dolgozik ezen a téren a beszállítókkal szemben is. Suffolk nem állítja, hogy a Huawei soha nem hibázik, hiszen ezt lehetetlen kijelenteni, de kiemelte, hogy dollármilliárdokat fordít a kutatás és fejlesztésre, valamint a biztonság garantálására.

„Ez a tilalom nemcsak jogellenes, hanem a Huawei számára is korlátozza a tisztességes versenyben való részvételt, ami végső soron kárt okoz az Egyesült Államok fogyasztóinak. Várjuk a bíróság ítéletét, és bízunk benne, hogy az mind a Huawei, mind pedig az amerikai nép hasznára válik.” – jelentette ki a tájékoztató során Guo Ping. A szakember úgy véli, hogy amennyiben az Egyesült Államok kész felfüggeszteni ezt a törvényt, a Huawei képes lesz a számára segíteni a jobb technológiákhoz való hozzáférést, és a lehető legjobb 5G hálózat kiépítését.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap