Shop menü

NÖVEKEDHET AZ L2 CACHE KAPACITÁSA AZ ÉRKEZŐ ARROW LAKE PROCESSZOROKNÁL

A nagyobb L2 Cache sok előnyt tartogat, viszont hátrányokkal is számolni kell. Az információ egy megbízható szivárogtatótól származik, aki korábban már sok pontos értesülést szállított, de így is érdemes távolságtartóan kezelni.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Növekedhet az L2 Cache kapacitása az érkező Arrow Lake processzoroknál

Az Intel Arrow Lake architektúrája köré épülő processzorok, amelyek az asztali szegmensben és a noteszgépek piacán egyaránt megjelennek majd, a következő év folyamán várhatóak, már amennyiben minden a terveknek megfelelően zajlik. Ezek a processzorok továbbra is csempés felépítéssel rendelkeznek majd, vagyis a nagyobb részegységek külön lapkákon foglalnak majd helyet, például az I/O komponensek, a SoC komponensek, az iGPU összetevői, illetve maguk a processzormagok is. Az új processzorok esetében az Intel a jelek szerint elég fontos változtatást eszközöl L2 Cache, azaz másodszintű gyorsítótár tekintetében, ugyanis a mostani Raptor Lake modellekhez képest a P-Core részleg már nem 2 MB-nyi, hanem 3 MB-nyi ilyen gyorsítótárat kap.

A Raptor Lake processzorok esetében a P-Core részleg a Raptor Cove architektúra köré épül és 2 MB-nyi másodszintű gyorsítótárral büszkélkedik, míg az E-Core részlek esetében a Gracemont architektúra köré épülő processzormagok várják a feladatot, „ők” magonként 512 KB-nyi L2 Cache-hez férnek hozzá. A Raptor Lake, illetve a rövidesen megjelenő Raptor Lake Refresh modellek esetében maximum 32 MB-nyi L2 Cache áll rendelkezésre, modelltől függően, míg az L3 Cache kapacitás 36 MB. Utóbbi úgy oszlik meg, hogy egy P-Core mellé 3 MB-nyi L3 Cache kapacitás társul, míg az E-Core részlegnél egy négymagos tömbre jut 3 MB-nyi L3 Cache.

Galéria megnyitása

Az egyelőre nem világos, hogy az Arrow Lake modelleknél a magszám is növekedni fog-e a P-Core részleg esetében. Amennyiben abból indulunk ki, hogy továbbra is maximum nyolc ilyen magot foghat munkára az új fejlesztés, akkor 16 MB-ról 24 MB-ra növekszik az L2 Cache kapacitása ennél a részlegnél. Az még rejtély, hogy az L3 Cache kapacitásához is hozzányúlnak-e, vagyis a 36 MB-nyi maximális kapacitás növekszik-e, de idővel ez is kiderül. Mivel az Arrow Lake már az Intel 20A gyártástechnológiájával készül, már ami a processzormagokat illeti, könnyen lehet, hogy az összes gyorsítótár kapacitását növelik, ezt ugyanis az új gyártástechnológia nagyobb tranzisztorsűrűségének köszönhetően jelentősebb lapkaméret-növekedés nélkül tudják megtenni. Az más kérdés, hogy azt csak a gyártó látja, érdemes-e ilyen lépéseket tenni, azaz teljesítmény és költség terén megéri-e a gyorsítótár-növelés.

Az L2 Cache kapacitásának növelése kifejezetten jótékonyan hat a memória-intenzív feladatokra, valamint a teljesítményre is, hiszen több adat tárolható a gyorsítótáron belül, így a találati arány is megnövekszik – vagyis nagyobb lesz az esélye annak, hogy az éppen szükséges adat már a processzorhoz közel várja, hogy felhasználják. Amennyiben az alkalmazás működéséhez szükséges adatok nagy része elfér a nagyobb L2 Cache fedélzetén, kevesebbet kell az L3 Cache, illetve a rendszermemóriához fordulni. Ideális esetben ez a helyzet segíthet az átlagos memória-elérési idő csökkentésében, valamint energiahatékonyabb működést is lehetővé tesz, ami azoknál az alkalmazásoknál lesz érezhető, amelyeknél az adatok többsége elfér a nagyobb L2 Cache-ben.

Természetesen nemcsak előnyei, hanem hátrányai is vannak az efféle cache-növelésnek, például picivel nagyobb lesz a hozzáférési késleltetés. A hátrányok közé tartozhat, hogy a nagyobb L2 Cache fogyasztása is nagyobb, emiatt több hő keletkezik, ami a melegedésre is hatást gyakorol, valamint arányaiban nézve a korábbinál nagyobb területet foglal el az adott lapkán, illetve valamekkora extra költséget is jelent.

Érdekesség, hogy a minap a Lunar Lake processzor-családdal kapcsolatban is befutott némi friss információ, ahogy arról korábbi hírünkben beszámoltunk.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére