Shop menü

NŐTT AZ AMD GPU PIACI RÉSZESEDÉSE – TÖBB GPU-T ADTAK EL, MINT AZ NVIDIA

A vállalat az elmúlt öt évet nézve most először szállított le több GPU-t egy negyedéven belül, mint az Nvidia.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Nőtt az AMD GPU piaci részesedése – Több GPU-t adtak el, mint az Nvidia

A Jon Peddie Research elemzői publikálták legfrissebb munkájukat, ami ezúttal arról rántja le a leplet, hogyan teljesített a teljes GPU piac az év második negyedévében. Az adatok az asztali és mobil videokártyák mellett tartalmazzák a processzorban helyet foglaló iGPU-k számait is, így ezúttal csak a teljes képet vehetjük szemügyre, a videokártyapiaci helyzetről később érkezhet elemzés.

A helyzet persze így is érdekes, ugyanis az év második negyedévében érdekes események történtek: az AMD 5 év óta most először tudta felülmúlni az Nvidia GPU szállítási mutatóit, piaci részesedését pedig ezzel egy időben természetesen növelni is tudta. Az AMD az év első negyedévéhez képest 9,85%-kal több GPU-t szállított le a második negyedév folyamán, míg az Nvidia háza táján 0,04%-os csökkenés, az Intel esetében pedig 1,44%-os mérséklődés mutatkozott.  A piaci részesedéseket tekintve jelenleg az AMD 17,2%-on áll, az Nvidia részesedése 16%, az Intel pedig 66,9%-ot hasított ki a piac képzeletbeli tortájából.

Galéria megnyitása
Az AMD pozitív szereplésének valószínűleg az az oka, hogy APU egységei ütőképesek, a Radeon RX 500-as sorozat tagjai pedig elég jó árakon érhetőek el mostanság.

Ennek következménye, hogy a cég hiába adott el több GPU-t, nem számíthat komolyabb árbevételre, mint az Nvidia, hiszen az olcsóbb termékeken jellemzően kisebb a haszon. A helyzet persze így is üdvözlendő – érdekes lesz látni, hogyan alakul majd a harmadik negyedév forgalma, abban ugyanis már a Radeon RX 5700-as sorozatú videokártyák eredményei is benne lesznek. És nagy kérdés az is, milyen új termékekkel készül még a vállalat az év további hónapjaira. Jövőre pedig az Intel is újra beszáll a dGPU szegmensbe, ami tovább árnyalhatja a képet, egyszóval érdekes időszak elé nézünk.

A teljes szegmensben 76,7 millió GPU-t szállítottak le a szereplők, ami 8,93 milliós csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Negyedéves szinten egészen minimális, 0,6%-os növekedést produkált a piac az első negyedévhez képest.

A videokártyák részesedése tovább csökkent, ugyanis már csak a PC és notebook konfigurációk 26,95%-a tartalmazott valamilyen videokártyát a második negyedév folyamán, ami szekvenciálisan 1,99%-os csökkenést jelent.

Meglepő pozitívum, hogy a teljes PC piac negyedéves szinten 9,25%-kal, éves szinten pedig 3,07%-kal nőtt, videokártyákból azonban negyedéves szinten 16,62%-kal kevesebb fogyott.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére