Shop menü

NEKIMENT A QUALCOMMNAK AZ ARM, EZ KERESZTBE TEHET AZ IZGALMAS FEJLESZTÉSEKNEK

A Qualcomm nagy reményekkel telve tekintett a jövőbe a Nuvia megszerzését követően, most viszont az ARM megpróbálja kigáncsolni a chiptervező fejlesztéseit.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Nekiment a Qualcommnak az ARM, ez keresztbe tehet az izgalmas fejlesztéseknek

A Qualcomm tavaly sikeresen felvásárolta a Nuviát, és elképesztően ambiciózus célokat tűzött ki maga elé. A cég már nemcsak, hogy a személyi számítógépek meghódításáról beszélt a jövőképében, hanem a szerverek piacát is kinézte magának. A szerverekben hatalmas potenciál lehetne, de eddig ezen a téren sok babér nem termett a Qualcommnak mostanság. Most pedig az ARM beperelte a céget, ami szétoszlathatja a közelmúltban vázolt álmait.

A Nuvia felvásárlását a Qualcomm hatalmas sikerként élte meg, bár azt továbbra sem láthattuk, hogy élesben milyen előnyökkel jár majd az ágazati veteránok által alapított startup megoldása. A Nuvia nem különösebben volt ismert, mégis 1,4 milliárd dollárt fizetett érte a Qualcomm. A vállalkozásnak nem volt eddig kész terméke, partnerekkel sem rendelkezett, mégis hatalmas pénzt fizetett érte a piacvezető chiptervező alakulat.

Galéria megnyitása

Olyan szakemberek hozták létre a Nuviát, akik korábban az Apple-nél dolgoztak a kiemelkedő hatékonyságra és kiváló teljesítményre képes Apple A és Apple M szériás rendszerchipeken. Mindemellett pedig már eleve nagy szakmai tudással és tapasztalattal rendelkeztek. Gerard Williams, John Bruno és Manu Gulati alkotta a Nuvia alapító trióját, és nekik köszönhetően lehetnének állítólag a mostaninál sokkal gyorsabbak a Qualcomm chipek. Az ARM azonban most beletenyerelt a vállalat terveibe.

Előfordulhat, hogy semmi nem lesz a Qualcomm nagyszabású álmaiból, és sosem fogjuk megtudni, hogy mire lettek volna képesek a Nuvia fejlesztéseit is kihasználó rendszerchipek, mivel az ARM beperelte a chipdizájnert.

Szabadalomsértést követett el a Qualcomm, amikor felvásárolta a Nuviát – állítja az ARM.

A vállalat azt hangoztatva perelte be a Qualcommot, hogy a vállalat olyan szabadalmakat szerzett meg a felvásárláskor, amikre nem tehette volna a rá a kezét anélkül, hogy egyeztet az ARM-mal. Korábban a saját szabadalmait a Nuvia számára adta át az ARM, de a Qualcomm azonnal elkezdett ezekre támaszkodni, amikor a Nuviát megkaparintotta.

Lényegében úgy szerzett meg szabadalmi licenceket, hogy azokat az ARM még a Nuviával kötötte, ez pedig értelemszerűen azért baj, mert teljesen más feltételeket szabtak, mintha azokat a Qualcomm szerette volna használatba venni. Egy kis startuppal egyértelműen máshogy dolgozik együtt egy ARM méretű cég, mint a piacvezetővel.

Galéria megnyitása

Normál esetben azt lehetne gondolni, hogy a Qualcomm és az ARM biztosan megegyezik majd egy új szerződésben, de egyelőre eléggé úgy tűnik, hogy nem ez a szabadalmak tulajdonosának célja. Az ARM-ot sokkal inkább az hajthatja, hogy sarokba szorítsa a Qualcommot, akivel az utóbbi időben eléggé megromlott a viszonya. A Qualcomm az elmúlt egy évben többször is nehezményezte, hogy az ARM fejlesztései nem elég versenyképesek, ezért is döntött úgy, hogy felvásárolja a Nuviát, így a fejlesztések felpöröghettek volna.

Galéria megnyitása

Akár az is elképzelhető, hogy az ARM egyszerűen meggátolja majd a Qualcommot abban, hogy felhasználja a Nuvia fejlesztéseit, mivel azok minden bizonnyal a kérdéses ARM licencekre is támaszkodnak. Ha így lesz, akkor nem érdemes nagy tűzijátékra számítani jövőre. A Qualcomm ugyanis 2023-ban szerette volna bemutatni az első kész fejlesztéseket a Nuvia technológiai megoldásainak felhasználásával.

A Qualcomm egyelőre bizakodónak mutatkozik, és azt reméli, hogy a per nem fogja megakadályozni az új fejlesztéseinek elkészülését, de a következő hónapok így már egészen biztos, hogy még több kihívással járnak majd, mint amivel egyébként számolt a cég a fejlesztések okán.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére