Shop menü

A QUALCOMM A HÍREK SZERINT ÚJRA BELÉPNE A SZERVERPROCESSZOROK PIACÁRA

Ezúttal a korábban felvásárolt Nuvia fejlesztőcsapatával megerősítve vághatnak neki a piac meghódításának.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A Qualcomm a hírek szerint újra belépne a szerverprocesszorok piacára

Qualcomm az elmúlt évek folyamán egyszer már szerencsét próbált a szerverprocesszorok szegmensében, ám a szerverpiaci törekvéseket nem támogatta az időközben érkező új menedzsment – a fejlesztőcsapat vezetője 2018 folyamán távozott a cégtől –, amelynek eredményeként az ARM alapú szerverprocesszorok fejlesztése lassan feledésbe merült.

Igazából még 2014 folyamán indult a projekt publikus része, ugyanis a vállalat akkor jelentette be hivatalosan, ARM alapú szerverprocesszor fejlesztésébe kezd, hogy kihasíthasson magának egy szeletet a szerverpiac képzeletbeli tortájából. A munka első gyümölcse, a Centriq 2400-as szerverprocesszor még 2017 novemberében be is mutatkozott, ez a termék összesen 48 darab egyedi Falkor processzormaggal, hatcsatornás memóriavezérlővel, illetve 60 MB-nyi harmadszintű gyorsítótárral dolgozott.

A 2017 év végi rajt után a megváltozott vezetés jóvoltából a projekt szépen lassan elhalt, és igazából azóta sem nagyon mutat érdeklődést a vállalat a szerverpiac iránt, már ami az egyedi fejlesztésű processzorokat illeti. Az elmúlt évek eseményeit látva most megint úgy gondolta a Qualcomm aktuális vezetése, lehet keresnivalója a cégnek a szerverpiacon, ahol számos vállalat dolgozik ARM alapú szerverprocesszorokon.

Ezen a területen jól jöhet, hogy a Qualcomm nem is olyan régen felvásárolta a Nuvia névre keresztelt vállalatot, amely iparági veteránok vezetése mellett meglepően gyors processzor-architektúrákat fejleszt, ezek a termékek pedig rövidesen meg is jelenhetnek. A Qualcomm a hírek szerint már fel is vette a kapcsolatot az egyik nagy felhőszolgáltatóval, az Amazon AWS felhős üzletágával, amelynek vezetése igent is mondott arra a kérésre, nézzék meg a Qualcomm friss fejlesztéseit. Az Amazon egyébként saját fejlesztésű, ARM alapú chipeket éppúgy használ, mint Intel vagy AMD processzorokat, illetve az Nvidia termékeire is támaszkodnak, így van rá esély, hogy a Qualcomm termékeit is felhasználják bizonyos területeken, már amennyiben azok eléggé vonzóak a konkurens megoldásokhoz képest.

A Nuvia fejlesztőcsapatával közösen készített szerverpiaci chipről egyelőre nincs információ, az viszont erősen valószínű, hogy ütőképes megoldásról lehet szó, hiszen a Nuvia eredetileg szerverpiaci technológiák fejlesztésére jött létre. Amennyiben a chip vagy a chipek tényleg felkeltik a piaci szereplők érdeklődését, az komoly lehetőségeket jelenthet a Qualcomm számára, ugyanis a szerverpiaci chipek már nem néhány tíz dolláros, hanem több ezer dolláros áron kerülnek forgalomba, és a profit is nagyobb rajtuk.

Ez a piac ráadásul nem kicsi, a Bloomberg beszámolója szerint csak tavaly 73,9 milliárd dollárt költöttek a felhőpiaci szereplők a gépparkjaik fejlesztésére, ami a 2020-as év adataihoz képest 8,8%-os növekedést jelent. Csak az adatközpontokba szánt processzorok piaca mintegy 28 milliárd dolláros forgalmat generál éves szinten.

Anno a Microsoft már érdeklődött az ARM alapú Qualcomm szerverprocesszorok iránt, és ha a projekt folytatódik, alighanem egyéb érdeklődők is jelentkeztek volna. Most újra szerencsét próbál a piacon a vállalat, ami az Intel számára nem túl jó hír: még tovább erősödő konkurenciára számíthat a vállalat a szerverprocesszorok szegmensében.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére