Shop menü

NAGYON SOKBA KERÜL KÍNA LEGNAGYOBB NAND FLASH GYÁRTÓJÁNAK AZ AMERIKAI SZANKCIÓK ELLENI KÜZDELEM

A vállalat tavaly 7 milliárd amerikai dollárnak megfelelő összeget költött, és most újabb tőkeemelésre lesz szükség, mert kifutottak a finanszírozási keretből.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Nagyon sokba kerül Kína legnagyobb NAND Flash gyártójának az amerikai szankciók elleni küzdelem

Az amerikai szankciók rendkívül érzékenyen érintik a kínai félvezetőipart, ugyanis a kínai gyártók nem férhetnek hozzá a nyugati technológiákhoz és eszközökhöz, ami jelentősen lelassíthatja a félvezetőipar fejlődését, illetve az országon belüli igények kielégítésére is negatívan hat. A helyzet tehát nem egyszerű, ám a korábbi értesülések alapján úgy tűnik, az USA így sem képes megállítani a kínai félvezetőipar fejlődését, ugyanis a kínaiak nem adják fel, megpróbálják országon belül kifejlesztett technológiákkal és eszközökkel pótolni a nyugati technológiákat.

Az aktuális helyzet a legnagyobb kínai NAND Flash gyártó, a Yangtze Memory Technologies Corporation számára is kihívásokat tartogat, hiszen a vállalat nem fér hozzá a legfrissebb gyártástechnológiákhoz és egyéb technológiákhoz sem, így országon belül kell megoldást találni a fejlődésre. A Financial Times beszámolója szerint a tavaly december folyamán feketelistára tett YMTC vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy érvényesülni tudjon a vállalat. Az új kihívások miatt a vállalat túllépte finanszírozási keretét, azt viszont nem közölték, pontosan mekkora értéket képviselt a szóban forgó keret.

Galéria megnyitása

Mivel a vállalat nem rendelhet amerikai eszközöket, extra költség keretén belül kell felkutatnia az elérhető gyártóeszközöket, valamint új komponenseket és új chipgyártó eszközöket is ki kell fejlesztenie, hogy pótolja a kieső eszközöket. A költséges váltás miatt tőkeemelésre volt szükség, ami olyan jól sikerült, hogy a helyi befektetők túl is teljesítették a célt, ami azt tükrözi, mennyire komoly mértékű támogatás sorakozott fel a vállalat mögött az Amerikai Egyesült Államok egyre szigorúbb szankciói közepette.

Az elmúlt év folyamán a YMTC tőkeemelés keretén belül nem kevesebb, mint 50 milliárd kínai jüant kapott, ami nagyjából 7 milliárd amerikai dollárnak felel meg. Ezt az összeget eszközök beszerzésére fordították, ezzel támogatva az ellátási láncot is. A vállalat most egy újabb nagy tőkeberuházás előtt áll, amelynek keretén belül saját memóriagyártó üzemeibe kerülhetnek új eszközök.

A YMTC egyik befektetője szerint a stratégia jelenleg az, hogy ha a kínai vállalatok rendelkeznek olyan gyártóeszközökkel, amelyeket a YMTC használhat, akkor azt fogja használni a vállalat. Amennyiben erre nincs lehetőség, keresnek olyan országokat az Amerikai Egyesült Államokon kívül, akik tudnak megfelelő eszközöket értékesíteni. Ha ez az út sem járható, a YMTC a gyártóval együttműködve fogja kifejleszteni a szükséges eszközöket. A vállalat termékei SSD meghajtók és kártyák, valamint mobilok és egyéb eszközök fedélzetére kerülhetnek.

A fentiek alapján többféle lehetséges megoldás is van az egyre szigorodó amerikai szankciókra, és az sincs kizárva, hogy a fenti lehetőségeket a még nagyobb biztonság érdekében kombinálni is fogják.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére