Nagyon kaotikusnak ígérkezik az AMD RYZEN 5000-es mobil APU sorozata

A RYZEN 5000-es mobil processzorok között várhatóan a ZEN2-es és a ZEN3-as modellek vegyesen foglalnak majd helyet, amennyiben hihetünk a legfrissebb pletykáknak.

Nagyon kaotikusnak ígérkezik az AMD RYZEN 5000-es mobil APU sorozata

Az AMD asztali processzorkínálata éppen nemrégiben frissült, pontosabban nemrégiben mutatkoztak be a ZEN 3 architektúra köré épülő processzorok, amelyek ténylegesen majd csak november 5-től lesznek elérhetőek kereskedelmi forgalomban, valamint a róluk készített első független tesztek is ezen a napon jelennek meg. Mint ismeretes, az új modellek esetében nem a RYZEN 4000-es, hanem a RYZEN 5000-es jelölést használja a gyártó annak érdekében, hogy áttekinthetőbb lehessen a kínálat, azaz ne zavarja meg a vásárlókat az a tény, hogy a RZYEN 4000-es sorozatban ZEN2 és ZEN3 alapú modellek egyaránt jelen lehetnek.

A fenti törekvést kissé aláássa az a helyzet, amire a legfrissebb pletykák felhívták a figyelmet a napokban: a RYZEN 5000-es mobil processzorok között várhatóan ZEN2-es és ZEN3-as modellek vegyesen foglalnak majd helyet, azaz első ránézésre kissé kaotikusnak tűnik a kép, már amennyiben pontos az értesülés. Egyelőre érdemes távolságtartóan kezelni, de azért megmutatjuk, miről is van szó.

Az alábbi táblázatban az aktuális RYZEN 4000-es és a vélt RYZEN 5000-es modellek ismert tulajdonságait egyaránt feltüntettük, így remekül látszanak a főbb különbségek. A Lucienne lényegében egy Renoir frissítésként (Renoir Refresh-ként) fogható fel, míg a Cezanne új architektúrát hoz a processzormagok világába a ZEN3 formájában. Elvileg a VEGA architektúra megmarad az iGPU esetében a Cezanne APU egységeknél is, de ez egyelőre nem nyert hivatalos megerősítést, és ez a feltevés a korábbi pletykáknak is ellentmond, de erre később még visszatérünk.

Galéria megnyitása

Az új modellek előző generációs társaikhoz hasonló magszámmal rendelkeznek, viszont architektúra terén már lesznek különbségek, hiszen a ZEN3 modellek alapból 19%-os IPC növekedést hoznak ZEN2-es társaikkal szemben, plusz egyes esetekben ehhez jönnek még hozzá a megemelt alap- és boost órajelek, azaz összességében érezhető gyorsulásra lehet számítani.

Egyes modelleknél az aktív CU tömbök számát is növelték az iGPU esetében, valamint a boost órajel is sok helyen emelkedett, néhol akár 300 MHz-cel is, ami szintén érezhető előnyt biztosít majd teljesítmény terén. Érdekesség egyébként, hogy a Cezanne APU egységekkel kapcsolatban áprilisban még arról volt szó, hogy nem csak CPU architektúra terén hoznak újítást a ZEN3 formájában, hanem GPU architektúra terén is, hiszen RDNA2-re váltanak.

A fentiekben tárgyalt specifikációk tehát egyelőre nem tűnnek teljesen pontosnak, így nincs kizárva, hogy az elkövetkező hetek folyamán tisztulni fog a kép ezen a téren, és kiderül, pontosan milyen mobil APU egységekkel készül az AMD az Intellel való küzdelem következő felvonására. A RYZEN 5000-es mobil processzorok várhatóan 2021 januárjában mutatkoznak be, jó eséllyel a CES 2021 egyik virtuális előadásán.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap